Gent Jazz Festival 2017 maakt eerste namen bekend

De eerste namen op de affiche van de eerstvolgende editie van Gent Jazz Festival zijn bekend. Het gaat om Norah Jones (foto boven), Omer Avital Quintet en Yves Peeters Gumbo. De locatie is zoals altijd de Bijlokesite. Gent Jazz Festival vindt plaats van 6 tot en met 15 juli 2017.

De New Yorkse zangeres Norah Jones stelt op 9 juli haar zesde en jongste album "Day breaks" voor. Het is geleden van 2010 dat ze op een podium in België stond. Ook toen was dat op Gent Jazz Festival.

Voor haar nieuwste plaat, onder het label Blue Note Records, werkte Jones samen met jazzgrootheden Wayne Shorter, Dr. Lonnie Smith en Brian Blade. "De Amerikaanse grande dame van de jazz maakte met haar debuut "Come away with me" en de welbekende single "Don't know why" muziek voor de massa", zegt organisator Bertrand Flamang. "Sindsdien heeft ze wereldwijd meer dan 45 miljoen platen verkocht en negen Grammy Awards op haar naam staan."

Het concert van Jones op Gent Jazz is trouwens exclusief voor ons land en sluit meteen ook het eerste deel van het festival af.

Woestijnblues, Franse jazz en drums

Nog op 9 juli staan het jonge duo Vincent Peirani & Emile Parisien en Omer Avital Quintet op het hoofdpodium. De Israëlische contrabassist Omer Avital brengt werk uit zijn nieuwe album "Abutbul music", een mix gaande van Sefardische muziek over funky grooves tot bedwelmende Noord-Afrikaanse woestijnblues.

"Emile Parisien & Vincent Peirani worden gezien als voortrekkers van een ijzersterke generatie Franse jazzmuzikanten. Met het album "Belle Epoque" brachten ze een hommage aan de gerenommeerde tenorsaxofonist Sidney Béchet", aldus nog Flamang.

De organisatie voegt ook de Gentse drummer Yves Peeters aan de affiche toe. Hij treedt tijdens het festival drie keer aan op de Garden Stage, het tweede podium. Hij doet dat zowel met zijn Yves Peeters Gumbo als met Kleptomatics.

Meest gelezen