Groen: "Wij zouden De Wever en politietop graag horen in commissie"

In de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) herhaald dat er geen geheime informatie is uitgewisseld op de crisisvergadering waarbij zijn partijvoorzitter Bart De Wever aanwezig was. Maar de oppositie is niet overtuigd. "Wij willen Bart De Wever en de politietop daar graag over horen", zei Stefaan Van Hecke van Groen in "Terzake".

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kwamen vandaag aan het woord in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. In die commissie kwam ook de crisisvergadering van 23 maart aan bod waarop niet alleen de politietop aanwezig was, maar ook N-VA-voorzitter Bart De Wever, wat hoogst ongebruikelijk is.

"Daar is op geen enkele manier informatie uitgewisseld waar een veiligheidsmachtiging voor nodig was", herhaalde Jambon wat hij daarover eerder vandaag al zei. Het enige wat tijdens het overleg is besproken was volgens Jambon een tijdslijn waaruit bleek dat de politie steken had laten vallen -voor Jambon een reden om zijn ontslag aan te bieden. "Meer is op die vergadering niet behandeld of gezegd."

Waarom moest De Wever er dan bij zijn? Jambon stelde zelf de vraag die hij mocht verwachten. "De vicepremier van zijn partij had op dat moment de beslissing genomen om zijn ontslag in te dienen", verwees Jambon naar zichzelf. "Daarom dat hij er bij was."

"Ik moet erbij zeggen dat dat absoluut geen regel is", benadrukte Jambon. "In de twee jaar en zoveel maanden dat ik minister ben,  was dit de grote uitzondering, de enige keer dat Bart De Wever  bij een overleg tussen mij en wie dan ook van de politie betrokken was."

Groen: "We willen graag vernemen welke informatie daar is gedeeld"

De oppositie is niet overtuigd door de uitleg van Jambon. "We willen zeer graag de versie van Bart De Wever horen", reageerde Stefaan Van Hecke van Groen in "Terzake". De oppositie zou de N-VA-voorzitter graag naar de commissie zien komen, zei hij.

"Maar ook de politiemensen die daar aanwezig waren: mevrouw De Bolle en de andere hoge politiefunctionarissen die daar aanwezig waren. We willen toch wel heel graag horen welke precieze informatie daar gedeeld is geworden."

Bekijk het fragment uit Terzake" (en lees daarna door onder fragment):

Geens: "Niet op de hoogte van vergadering met De Wever"

Minister Geens was niet op de hoogte van de veelbesproken vergadering op het kabinet van zijn N-VA-collega met toplui van de politie, waar ook N-VA-voorzitter Bart De Wever aanwezig was.

Het lukte de mensen van Geens op dat moment trouwens niet meteen om de politietop aan de lijn te krijgen, zo liet hij verstaan in de onderzoekscommissie naar de aanslagen. "We zijn blijven werken en proberen de top van politie te bereiken, die - zo hebben we later begrepen - op het kabinet Jambon zat", zo zei hij.

"Is het normaal dat een partijvoorzitter de primeur kreeg, terwijl u probeerde de politietop te bereiken?", wierp de oppositie Geens voor de voeten. Geens verzekerde dat hij nooit persoonlijk probeerde de politietop te bereiken. Bovendien stond zijn kabinet wel steeds in contact met de politie en met het kabinet-Jambon.

De politietop kwam later ook naar het kabinet van Geens, maar volgens de minister is er die avond en nacht niet gepraat over de vergadering waaraan De Wever had deelgenomen.

Meest gelezen