Gulle Amerikaan betaalt restauratie kasteeltuinen van Chambord

De beroemde tuinen van het kasteel van Chambord in de Franse Loirestreek zullen er binnenkort weer uitzien zoals in de 18e eeuw. De kasteeltuinen werden in juni van dit jaar zwaar vernield door de overstromingen in de regio. Maar dankzij een gulle gift van 3,5 miljoen euro van een rijke Amerikaan worden ze nu weer in hun oude glorie hersteld.

De Amerikaan Stephen Schwartzman heeft behalve veel geld ook een warm hart voor Frankrijk en de Franse cultuur. Hij sponsorde eerder onder meer al het Louvre in Parijs.

"Schwarzman heeft Chambord de laatste vijf jaar al twee keer bezocht", zegt directeur Jean d'Haussonville. "Hij houdt van Frankrijk. Hij houdt van ons erfgoed en hij houdt van onze regio."

Het kasteel van Chambord kende een bewogen geschiedenis. Het was koning François I die in 1519 de opdracht gaf om het kasteel van Chambord te bouwen. Maar wegens chronisch geldgebrek schoten de werkzaamheden niet echt op. Toen François I in 1547 overleed was enkel nog maar de eerste verdieping klaar. Daarna kwam het verval, tot Lodewijk XIII het in 1639 aan zijn broer, Gaston van Orléans, schonk en die laatste het kasteel liet restaureren. Het was echter Lodewijk XIV die de beroemde tuinen liet aanleggen, als eerbetoon aan François I.

Met het geld van Schwarzman kunnen de tuinen momenteel in hun oorspronkelijke staat - "à la française" - worden hersteld. Het is de bedoeling dat de tuiniers nog voor Kerstmis klaar zijn. Het grote publiek is vanaf 21 maart 2017 welkom.

Het kasteel van Chambord voor de overstroming

Meest gelezen