Het hele internet schematisch op 1 kaart? In 1973 kon het nog

In Pittsburgh is een kaart uit 1973 opgedoken met daarop een schematische weergave van het volledige internet zoals het toen bestond.

42 zogenoemde computerhosts en 36 nodes of aangesloten apparaten: zo groot was het internet in mei 1973. Dat moet blijken uit een schematische kaart die David Newbury van het Carnegie Museum of Art recent tussen een hoop oude papieren van zijn vader heeft gevonden.

Die laatste werkte in de jaren 70 voor de Carnegie Mellon School of Computer Science in Pittsburgh op een moment dat het internet nog in zijn kinderschoenen stond. Op dat moment heette het nog het ARPANET en was het een louter Amerikaanse aangelegenheid.

Op de kaart is te zien hoe toen al enkele grote spelers als de universiteiten van Harvard, Stanford en Los Angeles op het ARPANET waren aangesloten. Via een satellietverbinding was ook Hawaii bij het project betrokken.

Een jaar later ging het ARPANET internationaal met satellietverbindingen met gebruikers in Noorwegen en Londen. Toch was het tot 1990 wachten vooraleer het internet zoals we het vandaag kennen uit de startblokken schoot. Dat gebeurde toen de Vlaming Robert Cailliau en de Brit Tim Berners-Lee een formeel voorstel tot de creatie van een "World Wide Web" bij het CERN in Zwitserland indienden.

Meest gelezen