Holsbeek plaatst kerststal terug na commotie

Na de commotie van de voorbije dagen gaat Holsbeek de kerststal in het gemeentehuis nu toch terugplaatsen. In de gemeente in Vlaams-Brabant was ophef ontstaan omdat er dit jaar geen kerststallen staan in het gemeentehuis. De gemeente had afgezien van de stallen na klachten van niet-gelovigen, maar ook die beslissing leverde protest op. Ook staatssecretaris Theo Francken (N-VA) mengde zich in de discussie. Intussen is er alweer beslist om de kerststallen toch terug te plaatsen in het gemeentehuis.
AP

Tot vorig jaar stonden er twee kerststallen in het gemeentehuis van Holsbeek in Vlaams-Brabant: een bij de kerstboom in de inkom en een bij de loketten. Dit jaar had de gemeente beslist om af te zien van de stalletjes. Niet-gelovigen en anders-gelovigen hadden immers bedenkingen bij de kerststallen. "We zijn een overheid en mensen hameren nu eenmaal op de neutraliteit van een overheid", zei schepen Annelies Vander Bracht (Groen) vanochtend nog op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Daarom gaan de kerststalletjes even de kast in."

De beslissing werd gedragen door de hele meerderheid in Holsbeek die naast Groen ook uit CD&V bestaat. Vander Bracht benadrukte dat de kerstboom wel blijft staan, net als de neppakjes eronder. "We hadden eigenlijk nooit nagedacht over de kerststal. Voor ons was het meer in de sfeer van het cultureel erfgoed, maar het is natuurlijk wel een religieus symbool", zei de schepen. "Het kan aanstootgevend zijn voor mensen die het als religieus symbool zien of bijvoorbeeld voor holebi's."

Intussen is echter alweer beslist om de kerststallen toch terug te plaatsen. "Dit was een administratieve beslissing die verregaande gevolgen gekregen heeft", zegt schepen Vander Bracht aan onze redactie. "Het is much ado about nothing." De kerststallen zullen even voor Kerstmis teruggeplaatst worden, bevestigt ook burgemeester Hans Eyssen (CD&V - zie video hieronder).

"Lesje in democratie nodig"

De lokale afdeling van de N-VA, die in Holsbeek in de oppositie zit, had de inwoners van de gemeente opgeroepen om morgenavond naar de gemeenteraad te komen en hun kerststal mee te brengen. "Kerstmis is een nationale feestdag. Een kerstboom en een kerststal behoren tot onze folklore en tradities. Het is tijd om onze normen en waarden te verdedigen", klinkt het in een persbericht. "Onze groene schepen Annelies Vander Bracht en onze gemeentesecretaris hebben duidelijk een lesje in democratie nodig."

Francken: "Het kerstverhaal behoort tot onze cultuur"

Ook Staatssecretaris Theo Francken reageerde bij VRT Nieuws op de hele rel. "Het gaat over het principe. Ik snap de commotie absoluut niet", zegt hij. "Onze tradities moeten voor sommigen blijkbaar allemaal op de schop, maar ik zal me daartegen verzetten. Het gaat maar om een klein fenomeen in een groter verhaal."

Het nieuws om de kerststallen weg te halen zelf , maar ook de reactie van de lokale N-VA-afdeling  -die onder meer werd gedeeld door staatssecretaris Theo Francken- heeft heel wat commotie veroorzaakt op sociale media.

Meest gelezen