Ivan De Vadder: "Een van de meest memorabele jaren uit mijn carrière"

VRT Nieuws blikt een hele week terug op het nieuws van 2016. We doen dat telkens met een expert die praat over zijn of haar vakgebied. Ivan De Vadder bijt de spits af met een terugblik op het woelige politieke jaar aan de hand van uw vragen, gesteld door Tim Verheyden. Voor De Vadder is 2016 een van de meest memorabele jaren in zijn carrière als Wetstraatjournalist.

"Een van de meest memorabele jaren uit mijn politieke carrière"

Vanzelfsprekend komt dit vooral door de verwoestende aanslagen van 22 maart, maar De Vadder haalt ook buitenlandse elementen aan die dit jaar zo bijzonder hebben gemmaakt. "Denk maar aan de keuze van de Britten om voor een brexit te kiezen, of de keuze van de Amerikanen om voor Donald Trump te stemmen", aldus De Vadder. 

Waarom is het geloof van de mensen in politici vandaag zoek?

"Dat is een tendens die al veel langer bezig is", zegt Ivan De Vadder. "Wij Vlamingen hebben het meest vertrouwen in de brandweer, als instelling. Politici en wij journalisten staan samen onderaan die ladder."

Hebben die mensen ongelijk? Volgens De Vadder werken politici dat wantrouwen ook zelf in de hand en hij geeft drie voorbeelden waaruit dit blijkt.

  • Politici aarzelen om hun pensioenleeftijd op te trekken, terwijl wij in een enkele dag naar 67 jaar zijn gebracht vanaf 2030. Als het voor henzelf gaat, dan gaan de politici aarzelen.
     
  • Staatssecretaris Pieter De Crem wil 6 weken gaan studeren over zijn eigen bevoegdheid, terwijl wij al staatssecretaris is en wij hem verder blijven betalen als staatssecretaris.
     
  • Wil je iets veranderen aan de mobiliteit, dan heb je vijf ministers nodig die samen een diplomatieke conferentie moeten houden om samen een wijziging voor te stellen, zoals bijvoorbeeld de kilometerheffing. 

"Regering werkte in voorjaar vrij goed, najaar is iets helemaal anders"

Het federale regeringsbeleid dit jaar verdeelt Ivan De Vadder in twee duidelijke delen. In het voorjaar heeft de regering volgens onze Wetstraatjournalist vrij goed gereageerd op de zware aanslagen in ons land. "De politiek is koelbloedig gebleven, zo werd er bijvoorbeeld niet naar de noodtoestand gegrepen in de dagen na 22 maart."

Als De Vadder kijkt naar het najaar van 2016, dan is er duidelijk sprake van een ander verhaal. "Sociaal-economisch gezien zijn er veel banen verdwenen, ook al zijn er ook wel banen bijgekomen. Maar het begrotingsevenwicht - dé grote pilaar van deze regering - is er helemaal niet gekomen. Dat is weg, dat is onderuit geslagen."

Doet deze regering-Michel wel de rit uit?

Ivan De Vadder beantwoordt ook de hamvraag: acht hij een val van de regering-Michel waarschijnlijk, of zal de centrumrechtse coalitie de rit uitdoen? "Eerlijk gezegd denk ik dat deze regering gewoon tot het einde in het zadel blijft", meent De Vadder. "Ik zie op dit moment geen enkele partij in de regering die baat heeft bij vervroegde verkiezingen." 

Mocht dit dan toch gebeuren, dan zal de te vormen regering géén legislatuurregering zijn. Met andere woorden: dan is die regering in theorie vertrokken voor vijf jaar en is het idee van samenvallende verkiezingen weer helemaal weg.

"Partijvoorzitters verstoren soms communicatie van regering naar buiten"

Premier Charles Michel (MR) heeft de gewoonte om te werken met bilaterale gesprekken. Dat heeft al tot successen geleid, maar ook is al het omgekeerde gebeurd. "Dan denk ik dat hij zich toch wat meer als leider van deze regering mag manifesteren", vindt De Vadder.

Toch wijst hij ook de partijvoorzitters met de vinger. "Zij zitten niet in de regering en ze werken soms toch als een soort van stoorzender in de communicatie naar buiten.

Herbekijk hier het volledige politieke jaaroverzicht van Ivan De Vadder

Meest gelezen