Jambon haalt opnieuw uit naar verbindingsofficier

In de onderzoekscommissie naar de aanslagen heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon opnieuw uitgehaald naar de verbindingsofficier van de Belgische politie in Turkije. Zijn collega Koen Geens deed dat eerder op de dag juist niet. Volgens hem zat het probleem niet bij een individu, maar ging het om een "systeemfout".

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft zich tijdens de onderzoekscommissie naar de aanslagen niet alleen verantwoord voor de aanwezigheid van zijn partijvoorzitter Bart De Wever op een crisisoverleg met de top van de politie.

Hij schetste in eerste instantie de chaotische avond die volgde op de uitspraken van de Turkse president Erdogan. Die had gezegd dat Turkije het jaar voordien Ibrahim El Bakraoui, één van de kamikazes van Brussels Airport, had gearresteerd aan de Syrische grens en daarna het land had uitgezet.

Dat de doorstroming van de informatie over die arrestatie inderdaad verre van vlot was gelopen, had Jambon er naar eigen zeggen toe gebracht zijn ontslag aan te bieden bij premier Michel.

Verbindingsofficier

Jambon wees opnieuw nadrukkelijk de verbindingsofficier van de Belgische politie in Turkije met de vinger. Volgens de minister heeft die zware fouten gemaakt. Jambon wees erop dat de man met vakantie ging voor drie dagen, maar zich niet liet vervangen door iemand uit Brussel of door een Nederlandse collega.

Volgens Jambon is de verbindingsofficier ernstig tekortgeschoten. "Als ik die tijdslijn bekijk en zie waar de verbindingsofficier is tussengekomen, dan denk ik dat dat een gebrek aan proactiviteit is, een gebrek aan ownership en een gebrek aan de vaste wil om daarop in te gaan", klonk het.

Kort na de aanslagen had Jambon de verbindingsofficier al met de vinger gewezen. Hij had de man "blunders" verweten. De oppositie had er toen al moeite mee dat de minister de verantwoordelijk bij die ene persoon legde. Ze herhaalde haar kritiek nadat de verbindingsofficier in de commissie was gehoord.

Dat Jambon ook vandaag bleef uithalen naar de man, zinde de oppositie niet. "U blijft hier dezelfde beschuldigingen herhalen die u op 25 maart al hebt geuit", sneerde Meryame Kitir van SP.A. "Waarom legt u de volle verantwoordelijkheid bij de verbindingsofficier en houdt u niet dezelfde redenering aan voor de DJSOC (de centrale dienst bij de federale gerechtelijke politie die al meermaals onder vuur lag en die te weinig zou gedaan hebben met de info uit Turkije, nvdr.).

Jambon herhaalde dat hij destijds in de Kamer slechts had aangegeven waarom hij ontslag had willen nemen, niet meer en niet minder dan dat. "Ik heb de verbindingsofficier niet beschuldigd. Ik heb slechts willen duiden waarom ik ontslag wilde nemen", zei hij.

Geens: "Systeemfout"

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die eerder aan het woord was gekomen in de onderzoekscommissie, erkende dat er te weinig was gedaan met de Turkse informatie. Maar hij had het over een "systeemfout": er kwam te veel informatie binnen voor te weinig mensen. Bovendien kregen de verschillende diensten te weinig toegang tot elkaars gegevens. Daar zat volgens Geens het probleem, niet bij één persoon die in de fout is gegaan.

Meest gelezen