K.N.T. verdwijnt als label, in de plaats komt een "kijkwijzer" voor films

Er komt binnenkort een nieuw systeem om films te keuren. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft daarover een akkoord bereikt met de Franstalige en Duitstalige gemeenschap, zo meldt Het Nieuwsblad. Het huidige systeem om films als K.N.T. (Kinderen niet toegelaten) te labelen dateert nog uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Op vraag van de filmdistributeurs komt er nu een soort van kijkwijzer zoals in Nederland.
REPORTERS/JORGE DIRKX

De wijziging komt er mede op vraag van de filmdistributeurs, zegt Isabelle Couvreur van Kinepolis Filmdistributie in "De ochtend". "Het huidige label bestaat al sinds 1920 maar intussen is de maatschappij heel erg veranderd en was het label erg stigmatiserend.

Het huidige label K.N.T. verbiedt jongeren onder de 16 de toegang tot een film. "Maar op die manier werd een hele groep uitgesloten", aldus Couvreur. Het nieuwe label zal naar Nederlands model meer categorieën bevatten. "Op die manier kunnen we ouders adviseren in de plaats van een belerend vingertje op te steken", aldus nog Couvreur die erop wijst dat het nieuwe systeem nu al gebruikt wordt op dvd's.

Het nieuwe systeem legt dus meer verantwoordelijkheid bij de ouders maar het blijft voor bioscoopuitbaters wel verboden om kinderen jonger dan 16 naar +16-films te laten kijken.

Meest gelezen