Kindeke-in-de-kribbe mag in Frankrijk, maar niét naast Marianne

Met de kerststalrel beleven we hier geen primeur. Ook onze zuiderburen worstelen al enige tijd met het kindeke-in-de-kribbe, maar daar schiep de Raad van State enkele weken geleden duidelijkheid. Een kerststal op openbare plaatsen mag, maar wel onder voorwaarden.
AFP or licensors

Kerstmis in aantocht, dat levert elk jaar discussies op tussen atheïsten, seculieren en traditionalisten in Frankrijk, waar een scherpe scheiding heerst tussen kerk en staat.

Vorig jaar werd de kerststal helemaal een politiek strijdpunt. Vlak na de terreuraanslagen in Parijs adviseerde de Franse Vereniging voor Burgemeesters om géén kerststallen in te richten op gemeentepleinen of in openbare gebouwen. Conservatieve burgemeesters stonden op hun achterste poten en wierpen zich op als verdedigers van de kerststal, uiting van cultureel erfgoed.

De kwestie kwam uiteindelijk voor de Franse Raad van State. Die oordeelde dat Maria, Jozef en Jezus nog een plaats moeten krijgen in de publieke ruimte. Ook de figuranten -os, ezel, wijzen uit het oosten- blijven welkom.

Drie voorwaarden

Maar Frankrijk legt wel voorwaarden op aan het christelijke tafereel in de publieke ruimte. Zo moet de kerststalopstelling tijdelijk zijn.

Bidden bij de stal of andere religieuze activiteiten, zoals kerkelijke liederen zingen, kunnen dan weer niet, want die kunnen worden uitgelegd als pogingen tot bekeren tot het christelijke geloof.

Tot slot mag er in de kerststal geen verwijzing naar de Franse staat aanwezig zijn. Jezus gewikkeld in een Franse driekleur is dus geen goed idee, en ook het borstbeeld van Marianne, symbool van de Franse Republiek, staat maar beter een eind van de stal vandaan.

Meest gelezen