Niet eerste terreuraanslag in Duitsland

Met de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is het toeristische hart van de Duitse hoofdstad getroffen door terreur. Maar de eerste aanslag in Duitsland is dit niet dit jaar. Een overzicht.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Op 18 juli valt een jongeman in de buurt van Würzburg in een trein vier medereizigers aan met een bijl en een mes. De vier slachtoffers, toeristen uit Hongkong, zijn zwaargewond.

De dader is een 17-jarige Afghaan die nog maar enkele maanden voordien als niet-begeleide minderjarige asielzoeker is Duitsland was aangekomen. De jongeman handelde op eigen houtje, IS eiste de aanslag later op.

Nauwelijks een week later wordt München opgeschrikt door een schietpartij in een winkelcentrum. Negen mensen worden doodgeschoten, meer dan 20 mensen gewond. Bijna alle slachtoffers zijn jongeren. De hele stad gaat in lockdown: het openbaar vervoer ligt plat, het station is ontruimd, alle winkels zijn dicht.

De dader is een Duitse Iraniër van 18. Hij is geen vluchteling en heeft geen banden met terreurorganisaties. Hij is wel al een tijd depressief en zou geïnspireerd zijn geweest door de Noorse massamoordenaar Anders Breivik.

Nog in dezelfde maand juli, in Ansbach, Beieren, blaast een 27-jarige Syrische asielzoeker zichzelf op op straat, in een buurt waar een muziekfestival plaatsvindt. Hij sterft en maakt ook 15 gewonden.

Of de man de bedoeling had om ook andere mensen te treffen, blijft enige tijd onduidelijk, maar IS eist ook deze aanslag op, en later wordt op de gsm van de man een video gevonden waarin hij trouw zweert aan IS.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen