Nieuwe trend bij koperdieven: actieve lijnen doorknippen

Hoogspanningsbeheerder Elia verhoogt het beveiligingsniveau op het hoogspanningsnet na recente koperdiefstallen. Afgelopen week zijn lijnen met een spanning van 70 kV doorgeknipt en meegenomen. De netbeheerder neemt het nieuwe fenomeen zeer ernstig, omdat er een risico is op stroomonderbrekingen.

"Actieve lijnen doorknippen is een nieuw fenomeen", licht Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke toe. "In het verleden waren er al diefstallen op werven bijvoorbeeld, maar nu zijn het lijnen die onder spanning stonden."

Lijnen met een spanning van 70 kV zijn niet de lijnen met de hoogste spanning. Er zijn immers ook lijnen met een spanning van 380 kV. "Maar het blijft levensgevaarlijk om zoiets te doen", zegt Vanhecke. "Zodra je in die veiligheidszone komt, is er een risico op overslag." Elia gaat er dus van uit dat het gaat om professionelen die goed weten wat ze doen.

Er zijn momenteel drie incidenten bekend, waarbij telkens vijf lijnen doorgeknipt zijn. Zaterdag was er een diefstal in Seneffe, in de provincie Henegouwen, en ook in Ninove zijn afgelopen week lijnen doorgeknipt. Het incident van zaterdag veroorzaakt  problemen om de spoorlijn tussen Charleroi en Brussel. Verschillende treinen moeten worden geschrapt op dat traject.

Meest gelezen