Russische ambassadeur in Turkije is doodgeschoten

In de Turkse hoofdstad Ankara is de Russische ambassadeur Andrej Karlov doodgeschoten. Bij de aanslag zijn ook nog zeker drie andere mensen gewond geraakt.
De dader verwees naar de oorlog in de Syrische stad Aleppo

Ambassadeur Karlov (foto in tekst) werd door een man onder vuur genomen toen hij een toespraak wou geven in een kunstgalerij. Bij de schietpartij raakten ook een paar andere aanwezigen gewond. De schutter werd nadien neergeschoten door de politie.

De ambassadeur werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar is daar uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. Over de toestand van de andere gewonden is er nog geen duidelijkheid. 

Volgens de Turkse politie is de schutter een gewezen politieman uit Ankara die banden zou hebben met de beweging van de geestelijke leider Fetihullah Gülen. Bevestiging daarvan is er echter niet, want het is ook nog niet duidelijk of Gülen -een voormalig medestander van Erdogan- achter de mislukte staatsgreep van juli zat. Wel beschikte de ontslagen politieman over een badge, waardoor hij zo dicht bij de Russische ambassadeur kon komen.

Na het neerschieten van de ambassadeur vluchtte de dader niet weg, maar bleef hij slogans roepen waarin hij verwees naar de burgeroorlog in buurland Syrië en naar de stad Aleppo die nu in handen dreigt te vallen van het regime van Bashar al-Assad.

Daar worden de rebellen nu gedwongen geëvacueerd, waarna de stad opnieuw in handen zal vallen van het regime van Bashar al-Assad. Dat is een belangrijke opsteker voor Assad.

Die evacuatie heeft de spanningen in de regio opnieuw fors doen oplopen. Gisteren waren er in Turkije betogingen tegen het Russische militaire optreden in buurland Syrië. Rusland steunt daar het regime van Bashar al-Assad, de Turkse regering steunt de Syrische rebellen. 

Rusland en Turkije stonden vorig jaar lijnrecht tegenover elkaar na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkse jagers in het grensgebied met Syrië. Die ruzie is echter bijgelegd na de mislukte staatsgreep in Turkije eerder dit jaar. De nieuwe aanslag kan de verbeterde relaties tussen Moskou en Ankara opnieuw verzuren. Kort na de aanslag heeft de Turkse president Tayyip Erdogan een telefoontje gepleegd met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

Het voorbije jaar is het aantal terreurdaden in Turkije fors toegenomen. Die zijn vaak het werk van de terreurgroep IS, maar ook van radicale Turks-Koerdische groepen die strijd voeren met het regime van de Turkse president Tayyip Recep Erdogan.

Meest gelezen