Steeds minder vrouwen in topfuncties bij de overheid

Het aantal vrouwen in een topfunctie bij de Vlaamse overheid is sinds 2014 licht gedaald naar 21%. Dat bericht Het Laatste Nieuws en blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Ingrid Pira (Groen) heeft opgevraagd bij minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA). Opvallend, want die laatste krikte het streefcijfer onlangs op tot 40%.

De Vlaamse overheid ambieert meer vrouwen in topfuncties. Daarom werd het streefcijfer voor vrouwen aan de top op 40% gelegd tegen 2020. Maar sinds het begin van de legislatuur in 2014 is het aantal vrouwen met een topfunctie binnen de Vlaamse overheid gedaald van 24 naar 21%.

"De programma's werken niet"

Hoe dat komt, is ook een raadsel voor Vlaams Parlementslid Ingrid Pira (Groen) die de cijfers opvroeg die vindt dat het beleid van Homans duidelijk niet werkt. "Er zijn programma's om meer vrouwen in topfuncties te krijgen, maar die werken blijkbaar niet." Pira gaat kijken of de selecties correct gebeuren. "Er is een regel in het personeelsstatuut die zegt dat er voor vrouwen gekozen wordt bij gelijkwaardigheid. Ik ga kijken of dat ook effectief zo gebeurt."

Nog drie jaar te gaan

Minister Homans relativeert de kritiek van Groen. "Het streefcijfer moet pas in 2020 behaald worden. Volgens haar zijn er momenteel enkele maatregelen uitgewerkt om het cijfer alsnog op te krikken. Zo is er een sensibiliseringscampagne voor vrouwen die momenteel al tewerkgesteld zijn bij de Vlaamse overheid, zodat de vacatures voor topfuncties ook vrouwen bereiken.

Vlaamse Diversiteitsambtenaar, Alona Lyubayeva, zag de daling aankomen. Een belangrijke verklaring volgens haar is de fusie van een aantal organisaties. "Daardoor zijn er minder topfuncties gekomen." Vrouwen zouden ook minder snel solliciteren voor topfuncties. "Ze denken vaak dat als ze niet gevraagd worden, ze ook niet in aanmerking komen", redeneert ze.

Meest gelezen