Versterkt of verzwakt aanslag relaties tussen Russen en Turken?

De moord op de Russische ambassadeur in Turkije hoeft volgens onze Moskou-expert Jan Balliauw niet noodzakelijk te leiden tot een verzuring in de relaties tussen Rusland en Turkije. Het omgekeerde kan ook het geval zijn want Moskou en Ankara hebben nieuwe gemeenschappelijke belangen ontdekt.

Een jaar geleden zou de moord op ambassadeur Karlov tot een erg explosieve situatie in de regio hebben kunnen leiden. Toen stonden Rusland en Turkije lijnrecht tegenover elkaar met tegengestelde belangen in de oorlog in Syrië en na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turkse luchtmacht.

Sindsdien is er veel water door de Bosporus gestroomd en zijn de relaties tussen Moskou en Ankara gevoelig verbeterd. De Russische president Vladimir Poetin greep de kans aan om meteen na de mislukte staatsgreep van juli in Turkije telefonisch zijn steun uit te spreken aan zijn Turkse collega Tayyip Erdogan.

Bij die laatste heeft dat indruk gemaakt, te meer omdat de Europese en westerse leiders niet zo snel de mislukte coup veroordeelden. Sindsdien hebben Poetin en Erdogan de banden snel aangehaald en sijpelt Turkije geleidelijk weg uit het westers bondgenootschap van de NAVO om de banden met Rusland te versterken.

Uit de eerste reacties blijkt nu dat noch Russen noch Turken de verbeterde relaties willen laten verzuren door de moord van vandaag. In een videoboodschap zegt de Turkse president Tayyip Erdogan dat het de bedoeling van de aanslag was om de relaties met Moskou te ondermjinen, maar dat hij dat niet zal laten gebeuren. Zijn Russische collega Poetin liet zich in dezelfde bewoordingen uit. Hij wil binnenkort zelfs naar Turkije reizen voor overleg.

Eerder had onze collega Jan Balliauw zelfs niet uitgesloten dat de moord op de Russische ambassadeur de relatie tussen Moskou en Ankara nog zal versterken. Beide landen verwijzen uitdrukkelijk naar "terreur" en wijzen elkaar niet met de vinger.

Zo is er morgen in Moskou een overleg gepland tussen Russen, Turkije en Iran over de kwestie Syrië. Dat overleg zou gewoon doorgaan zoals gepland. Turkije steunt de Syrische rebellen en Rusland en Iran het regime van de Syrische leider Bashar al-Assad. Toch heeft Turkije de voorbije maanden de kritiek op Assad afgezwakt en vindt Ankara dat die in een overgangsfase nog een rol kan spelen.

Meest gelezen