Vrachtwagen rijdt in op kerstmarkt in Berlijn: twaalf doden, dader opgepakt

In de Duitse hoofdstad Berlijn is vanavond een vrachtwagen ingereden op een menigte nabij een kerstmarkt. Daarbij zijn zeker twaalf doden gevallen. Het gaat vrijwel zeker om een terreuraanslag. De bijrijder van de truck is omgekomen, de mogelijke bestuurder is opgepakt.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Iets over acht uur vanavond is een vrachtwagen met Poolse nummerplaat ingereden op een groep mensen aan de Breitscheidplatz, niet ver van de Kurfürstendamm in de Duitse hoofdstad Berlijn. Vlakbij was er toen een grote kerstmarkt.

De truck ramde een groot aantal mensen, stalletjes en een kerstboom. Was er eerst sprake van één dode, dan meldde de politie dat er ten minste twaalf doden zijn gevallen. Er is ook sprake van een vijftigtal gewonden.

Eén inzittende van de vrachtwagen is gedood, maar in welke omstandigheden is nog niet duidelijk. Mogelijk gaat het om de oorspronkelijke Poolse chauffeur die ook door de dader vermoord is.

De chauffeur van de vrachtwagen kon eerst ontkomen in de menigte, maar nadien is een verdachte opgepakt. Het is nog niet duidelijk of het om de chauffeur gaat.

Al vrij snel liet de politie weten dat het wellicht om een aanslag gaat. De voorbije dagen zouden er aanwijzingen geweest zijn dat terroristen plannen hadden voor een aanslag tegen een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad. De voorbije maanden was er overigens al een serie aanslagen in Duitsland, waarbij telkens doden vielen.

Hoe dan ook melden getuigen dat de vrachtwagen absoluut niet vertraagde toen hij inreed op de mensen, wat mogelijk wijst op voorbedachtheid. Hoe dan ook is het onderzoek in handen van het federale parket in Duitsland, dat terreurdaden onderzoekt. 

De gebeurtenissen van vandaag doen erg denken aan de aanslag met een vrachtwagen op de Promenade des Anglaises in de Zuid-Franse havenstad Nice in juli van dit jaar. Ook die reed toen in op een grote menigte mensen. Daarbij zijn toen 86 mensen gedood. De aanslag in Nice werd opgeëist door de terreurgroep IS. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Vrachtwagen kwam uit Polen

De vrachtwagen die vanavond is ingereden op een kerstmarkt in Berlijn, kwam uit Polen en was eigendom van een transportbedrijf uit de stad Szczecin, niet ver van de Duitse grens.

Volgens de eigenaar van het bedrijf was er tot 16 uur nog contact met de vrachtwagen, die onderweg was van Italië naar Polen. Na dat uur is er echter geen contact meer geweest met de truck. De eigenaar vermoedt dat de vrachtwagen daarna gestolen is. Hij zegt dat de chauffeur die hij in dienst heeft, zijn neef is en een dergelijke daad nooit zou stellen.

De Duitse politie zegt intussen dat de dode die in de vrachtwagen gevonden is, de Poolse nationaliteit heeft. Wellicht gaat het om de chauffeur van de truck die mogelijk vermoord is bij de diefstal. Over de identiteit van de verdacht die is opgepakt, is er nog niets bekend.

Hoe dan ook zijn kerstmarkten een sterke traditie in Duitsland, die altijd veel mensen aantrekken. Dat -en ook het christelijke karakter- kunnen  die bijeenkomsten maken tot een doelwit voor terroristen. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen