Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

12 doden en 48 gewonden bij aanslag Berlijn, verdachte is waarschijnlijk vluchteling

Het dodental van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is gestegen tot twaalf. Dat meldt de politie van Berlijn, die uitgaat van kwaad opzet. Er zijn bijna vijftig gewonden geteld. De politie heeft een verdachte opgepakt. Vermoedelijk is dat een 23-jarige vluchteling uit Pakistan, die de vrachtwagen heeft gestolen. De eigenlijke chauffeur, een Pool, werd dood in de cabine gevonden. Hij is een van de 12 officiële dodelijke slachtoffers en wordt gezien als een slachtoffer en niet als een dader.

Een vrachtwagen reed gisterenavond in op een kerstmarkt. De truck reed over een lengte van 50 tot 80 meter over de markt en verwoestte ook heel wat kramen. Er vielen 12 doden en 48 gewonden, waaronder 18 zwaargewonden. De Berlijnse politie gaat uit van een aanslag, gelijkaardig aan die in Nice afgelopen zomer. Ook minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière spreekt over een aanslag. Zowel IS als Al Qaeda hebben in het verleden opgeroepen om vrachtwagens te gebruiken bij het plegen van aanslagen.

Bekend bij de politie

De man die ervan verdacht wordt de dader te zijn, is waarschijnlijk een 23-jarige vluchteling uit Pakistan of Afghanistan. Dat melden de Duitse media op basis van bronnen binnen de Duitse inlichtingendiensten. De man sloeg na de aanslag op de vlucht, maar werd nadien opgepakt. De politie weigert momenteel informatie over de dader te bevestigen.

De Duitse krant Die Welt meldt intussen dat de speciale eenheden afgelopen nacht een inval hebben gedaan in een hangar op de luchthaven Tempelhof, waar asielzoekers in zijn ondergebracht. De verdachte zou in deze opvang geregistreerd staan.

Bijrijder

In de cabine van de vrachtwagen werd ook een tweede man teruggevonden, een 37-jarige Pool. Dat meldt de Berlijnse politie. De man zat niet achter het stuur toen de truck inreed op de massa. De eigenaar van het vrachtwagenbedrijf liet al weten dat zijn neef oorspronkelijk achter het stuur zat. De Poolse man was met een lading staal op weg van Italië naar Polen. Hij stond al sinds maandagmiddag in de Duitse hoofdstad geparkeerd. De eigenaar van de truck denkt dat de vrachtwagen gekaapt werd. De Pool zou omgekomen zijn door een kogel. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Aangelegenheden van Brandenburg verklaard. Ook hij wordt bij de 12 officiële dodelijke slachtoffers gerekend als "slachtoffer" en niet als "dader". Het pistool waarmee hij is neergeschoten, is nog niet teruggevonden.

De vrouw van de trucker had haar man gisteren rond 15 uur voor het laatst aan de telefoon gehad. In de uren voor de aanslag was de Poolse trucker niet meer telefonisch te bereiken. "Het was een zeer goede vakman, deze chauffeur", aldus zijn oom-werkgever. De chauffeur laat een vrouw en een kind van 17 jaar achter.

Vanmiddag om 13 uur vindt een persconferentie plaats van minister De Maizière over de vermoedelijke aanslag. Die is live te volgen via deredactie.be.

Op Twitter plaatste het Duitse ZDF Morgenmagazin een animatie die toont welke weg de vrachtwagen aflegde toen hij inreed op de mensenmassa.

Politie onderzoekt de plek waar de vrachtwagen inreed op de massa.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen