"Evacuatie Aleppo binnen twee dagen afgerond"

De evacuatie van de Syrische stad Aleppo zou binnen maximaal twee dagen afgerond moeten zijn. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov gezegd. De drie landen willen ook bemiddelen over een vredesakkoord tussen de Syrische regering en de oppositie.

Lavrov had vandaag een gesprek over Syrië met de Turkse en Iraanse ministers van Buitenlandse Zaken in Moskou. Opvallend, want Rusland en Iran zijn traditionele bondgenoten van het regime van president Bashar al-Assad, terwijl Turkije meer de soennitische rebellen steunt.

De drie ministers stelden na afloop in een gezamenlijke verklaring dat ze het staakt-het-vuren willen uitbreiden. Humanitaire hulp mag niet gehinderd worden en de bevolking moet vrij kunnen bewegen. Ze zijn ook bereid de strijdende partijen bij te staan bij het opstellen van een vredesakkoord en borg te staan voor de uitvoering daarvan.

Volgens Lavrov zou de evacuatie van de stad Aleppo binnen de twee dagen afgerond moeten zijn. Een week geleden heroverde het leger van president Assad de controle op de rebellen in de stad, na een beleg van zowat vier jaar. Duizenden burgers zaten vast in een verwoeste stad. Een akkoord over een evacuatie kwam maar moeizaam tot stand.

Het blijft onduidelijk hoeveel mensen sinds vorige donderdag uit Aleppo geëvacueerd zijn. Volgens het Internationaal Comité van het Rode Kruis zou het gaan om 25.000 mensen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het om 17.000 burgers en 5.000 strijders, het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over 37.000 burgers.

"Rusland en Turkije blijven samenwerken"

De ontmoeting vond plaats een dag na de aanslag op Andrei Karlov, de Russische ambassadeur in Turkije. Presidenten Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin verzekerden eerder al dat Turkije en Rusland zullen blijven samenwerken.

Meest gelezen