"Facebook gaf misleidende info bij overname WhatsApp"

Facebook heeft de Europese mededingingsautoriteiten "onjuiste of misleidende informatie" verschaft bij de overname van berichtendienst WhatsApp in 2014. Dat zegt de Europese Commissie, die de Amerikaanse netwerkdienst nu om meer uitleg vraagt. De overname zelf komt hiermee niet in gevaar.

De overname van WhatsApp door Facebook -officieel een fusie - werd in 2014 al onderzocht. Facebook verzekerde de Europese Commissie toen dat het niet mogelijk zou zijn om de gebruikersaccounts van de twee sociale media aan elkaar te linken.

In augustus van dit jaar kondigde WhatsApp echter aan dat het mogelijk zou worden om de telefoonnummers van zijn klanten te linken met gebruikersprofielen van Facebook. Dit moet Facebook toelaten betere vriendensuggesties te doen en betere advertenties te plaatsen, luidde het.

Nu denkt de Commissie dat het linken van de gebruikersaccounts in 2014 al technisch mogelijk was, en dat Facebook en WhatsApp daar dus van op de hoogte waren.  De Commissie gaat er dan ook van uit dat Facebook "opzettelijk, of door nalatigheid, onjuiste of misleidende informatie heeft overgemaakt". Dat zou een inbreuk op de Europese fusieregels betekenen.

Facebook verleent medewerking

Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager opent daarom een onderzoek en stuurt Facebook een brief met 'punten van bezwaar'. Het bedrijf heeft tot 31 januari 2017 de tijd om te antwoorden. Facebook riskeert een boete ter waarde van 1 procent van zijn wereldwijde omzet. De overname van WhatsApp komt niet in gevaar.

In een reactie laat Facebook weten dat het wel degelijk te goeder trouw heeft gehandeld en steeds "accurate informatie over onze technische mogelijkheden en plannen" heeft gedeeld. Het bedrijf toont "begrip" voor het onderzoek van de Commissie en zegt zijn medewerking te zullen verlenen.

Meest gelezen