"Geen concrete aanwijzingen voor verhoging dreigingsniveau naar 4"

In ons land wordt met de grootste voorzichtigheid op de vermoedelijke aanslag in Berlijn gereageerd. Lokaal worden hier en daar extra maatregelen genomen, maar algemeen blijft het huidige dreigingsniveau behouden. Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een verhoging naar niveau 4, aldus minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA).

Het dreigingsniveau in ons land blijft ook na de gebeurtenissen in Berlijn op 3. Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gisterenavond al weten via Twitter. Niveau 3 betekent dat een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is, maar dat er geen specifieke doelwitten geviseerd worden.

"Dreigingsniveau 3 is al het op een na hoogste niveau. Niveau 4 betekent dat we concrete aanwijzingen hebben dat op die plaats en dat tijdstip een aanslag zal plaatsvinden. Dat hebben we niet", zei Jambon vanmorgen in "De ochtend".

"Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers en hun familie. Dit is verschrikkelijk. In de aanloop naar Kerstmis is dit niet wat je wil meemaken. Ik kan me voorstellen wat mijn collega Thomas de Maizière meemaakt. Kerstmarkten en Duitsland, dat is een twee-eenheid. Dit raakt Duitsland in het hart."

"Maar kerstmarkten en ijspistes worden ook zonder de aanslag in Berlijn beschouwd als soft targets, als een mogelijk doelwit. De aanslag in Berlijn is natuurlijk bijzonder betreurenswaardig maar niet van invloed op de veiligheidsmaatregelen die we al genomen hebben", aldus nog Jambon.

Informatie uitwisselen

Jambon sluit niet uit dat ons land Duitsland te hulp kan schieten. "Misschien kunnen we bepaalde inlichtingen aanbieden in het kader van het onderzoek. Er is recent ook een uitwisseling van gegevens geweest tussen onze beide landen, specifiek in verband met de kerstmarkten en de best practices. We zijn wel continu in contact met elkaar."

Niet enkel in ons land, ook in Nederland blijft het dreigingsniveau overigens ongewijzigd. In Duitsland zelf is in een aantal grote steden de toegang tot kerstmarkten bemoeilijkt voor voertuigen. Frankrijk en Tsjechië hebben eveneens extra veiligheidsmaatregelen genomen voor evenementen waar veel mensen bijeenkomen.

Voorlopig geen Belgische slachtoffers

De Belgische reisorganisaties TUI en Thomas Cook proberen intussen al hun klanten in Berlijn te contacteren om te vragen of ze in veiligheid zijn. Er zijn voorlopig geen berichten dat er Belgen bij de slachtoffers zijn.

Een groep Vlaamse toeristen die gisterenavond met reizen Lauwers vanuit ons land in Berlijn aankwam, is ongedeerd. De groep zou normaal gezien vandaag ook de bewuste kerstmarkt bezoeken.

"Aantal doden kan mogelijk nog stijgen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is momenteel in Caïro waar hij het nieuws vernam. "Dit is een echte schok", aldus Reynders. "Wij hebben onmiddellijk ons medeleven betuigd met onze collega's in Duitsland. Dit is een echte tragedie voor Duitsland", aldus Reynders.

Hij vreest dat - gezien het hoge aantal gewonden - het dodental nog zal stijgen, maar benadrukt dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat er Belgen bij de slachtoffers in Berlijn zijn.

Meest gelezen