"Relaties met Congo zullen herbekeken worden"

België gaat zijn relaties met Congo (DRC) "herbekijken met de grootste behoedzaamheid voor elke nieuwe overeenkomst met de huidige overheid". Dat zeggen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), nu het grondwettelijk mandaat van president Joseph Kabila formeel afgelopen is.

"Aangezien er geen inclusief akkoord is, zullen de relaties tussen België en de Democratische Republiek Congo herbekeken worden, met de grootste behoedzaamheid voor elke nieuwe overeenkomst met de huidige overheid. België zal ook, in samenspraak met alle partners, heel aandachtig blijven voor de individuele verantwoordelijkheden bij schendingen van de mensenrechten en bij de verhindering van het democratische proces", stellen Reynders en De Croo.

Beide ministers zijn "heel bezorgd" over de situatie in Congo. Ze tonen zich kritisch voor de Congolese overheid, die "geen maatregelen nam om de situatie te kalmeren, maar talrijke beperkingen oplegde van rechten en vrijheden, ook tegen de media". "België roept op tot een onmiddellijk herstel van de vrijheid van meningsuiting, van communicatie, van bijeenkomst en van vreedzaam protest. Ook de onafhankelijke rechtspraak moet worden hersteld", luidt het.

Reynders en De Croo roepen alle betrokkenen op om "in het belang van de staat en de vrede te handelen". België steunt de inspanningen van de Nationale Episcopale Conferentie van Congo om snel een overgangsformule te vinden, "net als verkiezingsmodaliteiten die aan de overgangsregering voldoende legitimiteit geven om de crisis te bezweren en de verkiezingen voor te bereiden".

Tot slot verzekeren Reynders en De Croo dat ze bij elk onderhoud met de overheid de nadruk leggen op de bescherming van de rechten, vrijheden en veiligheid van de bevolking, onder wie ook buitenlandse burgers.

Journalistenbond contacteert Congolees ministerie

De Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) heeft bij de Congolese regering haar verbijstering uitgedrukt over de aanpak van Belgische journalisten. Op vrijdag 16 december werden voor de eerste keer Belgische journalisten, die alle toegangsformaliteiten hadden vervuld, Congo uit gezet. Het motief: "indésirabilité". Peter Verlinden (VRT), Robin Ramaekers (VTM NIEUWS) en hun medewerkers moesten het land verlaten.

De AVBB rekent op een kordate en onmiddellijke koerswijziging die Belgische journalisten opnieuw toelaat hun werk te doen. De vereniging heeft die wens in een open brief overgemaakt aan de minister van Communicatie en Media in de RDC, Lambert Mende, en de Congolese ambassadeur in Brussel. Ook minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, kreeg de brief toegestuurd.

"We vragen de Congolese overheid met aandrang om Belgische journalisten opnieuw normaal hun werk te laten doen in het land", aldus nationaal secretaris van het AVBB Pol Deltour. "Anders riskeert Congo weg te glijden in een obscurantisme dat haar enorm veel krediet zal kosten wat betreft democratische waarden en mensenrechten."

Meest gelezen