"Vermoedelijke dader zat niet in terreurdatabank"

Van de 48 gewonden na de aanslag in Berlijn zijn er 18 erg aan toe. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière verloopt de identificatie van de slachtoffers moeizaam. De minister gaf tijdens een persconferentie meer uitleg bij de stand van zaken van het onderzoek. Hij bevestigde dat de vermoedelijke dader elke betrokkenheid ontkent en dat de aanslag ook (nog) niet formeel is opgeëist door IS.
AFP or licensors

"Er is geen enkele twijfel mogelijk", zo zei de Maizière. "Het incident op de kerstmarkt in Berlijn was een aanval."

Van de 48 gewonden zijn er 18 ernstig gewond. Veel slachtoffers zijn echter nog niet geïdentificeerd. Volgens de minister heeft een van de slachtoffers verwondingen die lijken op schotwonden.

De vermoedelijke dader, een man van 23, ontkent elke betrokkenheid. "Het gaat mogelijk om een man uit Pakistan die op 21 december 2015 in Duitsland is aangekomen en in februari van dit jaar in Berlijn opdook. Hij heeft verschillende keren een uitnodiging gekregen om te komen spreken over zijn asielaanvraag, maar is nooit komen opdagen. Hij zei dat hij enkel een lokale taal sprak."

Nog volgens de Maizière zat de man niet in de databanken van terreurverdachten. De Duitse regering heeft ook geen weet van een opeising. "Er zijn enkele verfoeilijke reacties geweest op wat er gebeurd is, maar de aanslag is niet opgeëist door IS", verduidelijkte de minister.

De Duitse politie is nog steeds op zoek naar het pistool waarmee de passagier in de vrachtwagen is doodgeschoten.

Strengere veiligheidsmaatregelen

Als gevolg van de gebeurtenissen in Berlijn worden de veiligheidsmaatregelen aangepast, zei de Maizière. Maar hij benadrukte, net als bondskanselier eerder op de ochtend, dat zijn land niet zou toestaan dat de vrijheid en levensstijl in Duitsland van zijn inwoners zou worden aangetast.

"We zullen onze levens niet door angst laten leiden. Andere kerstmarkten en evenementen buiten Berlijn blijven gewoon open", aldus de Maizière.

Meest gelezen