"Waar blijft de witte kassa?", vraagt Wim Ballieu zich af

Al is ze dit jaar echt verplicht ingevoerd, toch loopt het met de witte kassa in de horeca nog niet naar behoren. "Ik begin me stilletjes aan de "stomme aap" in plaats van een van de dappere ridders te voelen", klaagt Wim Ballieu van Balls & Glory op zijn blog.
Jonas Roosens

De witte kassa is eigenlijk al verplicht sinds begin dit jaar, om fraude en zwartwerk onmogelijk te maken. Maar met de controle loopt nog een en ander mank. Zo bleek enkele maanden geleden dat heel wat horecazaken nog niet beschikken over zo'n geregistreerd kassasysteem, zoals de witte kassa officieel heet.

Wim Ballieu, de oprichter van de Balls & Glory-gehaktballenrestaurants, klaagt die gang van zaken aan in een blog. "Het maakt me intriest dat de dapperen der horeca afgestraft worden in hun zoektocht naar solidariteit", schrijft hij. "Ik begin me stilletjes aan de "stomme aap" in plaats van een van de dappere ridders te voelen."

Eerder klaagde Horeca Vlaanderen al over prijsstijgingen in de sector door de invoering van de witte kassa. Ook Ballieu verwijst daarnaar, maar noemt het vooral frustrerend dat hij zijn jonge werknemers verplicht om "meer dan 60 procent van hun bruto-loon door te storten aan een overheid en pensioenfonds waar vermoedelijk geen van ons allen ooit aanspraak op zal kunnen maken."

Volgens Ballieu ontbreekt de politieke moed om de oplossing tot het einde door te duwen en het systeem in zijn totaliteit in te voeren en te controleren.

Meest gelezen