Beke haalt uit naar "totaal onfatsoenlijke" N-VA na kerststalrel

CD&V-voorzitter Wouter Beke haalt in een opiniestuk in De Morgen fel uit naar de N-VA in de nasleep van de "kerststalrel" in Holsbeek. Je kan niet pleiten voor een kerststal en tegelijk blijven zeggen dat de herberg vol zit wanneer het gaat over een vluchtelingengezin dat onderdak zoekt, zegt hij. "Uw herberg is terug dicht, in die van Lubbeek zitten nog altijd 200 vluchtelingen", sneert Theo Francken (N-VA) terug.

De N-VA trok de voorbije dagen fors van leer omdat in Holsbeek de kerststal uit het gemeentehuis verdwenen was na enkele klachten. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vond dat het niet kon. Intussen is beslist de kerststal terug te zetten. Maar voor Beke is de kous niet af. In een opiniestuk in De Morgen haalt hij scherp uit naar de N-VA.

"De N-VA zegt dat een kerststal thuishoort in publieke ruimte. Wel, zo’n kerststal is nu wel al 2.000 jaar het symbool van een gezin op de vlucht. Dan denk ik: practice what you preach (handel naar je woorden, red.) en probeer niet te polariseren op de kap van een gezin op de vlucht. Dat vind ik totaal onfatsoenlijk", legt Beke uit in "De ochtend" op Radio 1.

De CD&V-voorzitter verwijt de N-VA en staatssecretaris Franken ook dat ze onjuiste informatie verspreiden over de visumrel. Volgens hem klopt het niet dat een visum toestaan aan het gezin zou leiden tot een massale instroom. "We hebben 250 christenen uit Aleppo overgebracht met humanitaire visa. Dat heeft er niet toe geleid dat honderdduizenden christenen naar ambassades zijn gevlucht om een visum aan te vragen."

"Jullie hebben De Warmste Week en dan zie ik dat sommigen de kilste campagne voeren", voegt Beke er nog aan toe.

Over de kerststalrel zelf zegt Beke dat hij vindt dat een kerststal zeker zijn plaats heeft in de publieke ruimte. Volgens hem heeft dat niets te maken met de scheiding tussen kerk en staat. "Dat gaat over waarden die ons verbinden: verbondenheid, solidariteit, broederlijkheid. We moeten die meer dan ooit benadrukken."

"Uw kerststal is terug dicht, in die van Lubbeek zitten nog 200 vluchtelingen"

N-VA-staatssecretaris Theo Francken is niet opgezet met de kritiek. "Uw herberg is terug dicht, in die van Lubbeek (de gemeente van Francken, red.) zitten nog altijd 200 vluchtelingen. Herbergier zijn is niet gemakkelijk, maar SAMEN kunnen we dit", zo reageert hij op Twitter. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie verwijst daarbij naar het opvangcentrum in Leopoldsburg - waar Beke burgemeester is - dat eerder dit jaar de deuren sloot in het kader van Franckens sluitingsplan.

De N-VA'er benadrukt voorts dat hij nooit gezegd heeft dat "de herberg vol zit". "Visumkwestie is juridisch-principiële zaak. Wat een polariserend opiniestuk", besluit hij.

Meest gelezen