Belgische ambassade in Ankara blijft open

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders reageert vanuit Caïro geschokt op het nieuws uit Berlijn en Ankara. "Er is een aanslag geweest in Caïro enige tijd geleden, twee dagen geleden nog in Jordanië. En nu Berlijn en de aanslag op de Russische ambassadeur. Er is een echte evolutie aan de gang met veel geweld", aldus Reynders in "De ochtend". Hij benadrukt dat de Belgische diplomatieke diensten in Turkije wel open blijven.

"Er is een nieuwe horror in Europa. Na Frankrijk en Brussel is dit een nieuwe tragedie. Er is een aanslag geweest in Caïro enige tijd geleden, twee dagen geleden nog in Jordanië. En nu de aanslag op de Russische ambassadeur. Er is een echte evolutie aan de gang met veel geweld", stelt Reynders (MR).

Ons land neemt in landen als Turkije de nodige veiligheidsmaatregelen om de ambassadeur en het diplomatiek personeel veilig te stellen. "Het is logisch om dat te doen in landen met een hoog dreigingsniveau."

België veroordeelt de gebeurtenissen in Ankara met klem, stelt Reynders. "Het is onaanvaardbaar om geweld te gebruiken tegen een of andere diplomaat of tegen burgers. Ik heb onmiddellijk ook aan de familie van de vermoorde ambassadeur gedacht en mijn medeleven overgemaakt aan mijn Russische collega."

De VS sluit zijn ambassade en consulaat in Istanbul. België doet dat niet. "Wij proberen veel maatregelen te nemen om de mensen ter plaatse echt te beschermen. We zullen dag na dag, uur na uur, de situatie evalueren. Er zijn ook tijdens de betogingen in Istanbul betogingen genomen, maar wij gaan in deze omstandigheden niet onmiddellijk over tot de sluiting."

Meest gelezen