Donald Trump nu ook officieel verkozen tot president van de VS

Een meerderheid van de leden van het kiescollege heeft gisteren een stem uitgebracht voor Donald Trump. Daarmee is de verkiezing van de zeventigjarige zakenman als de nieuwe Amerikaanse president officieel. Opvallend is dat maar twee Republikeinse kiesmannen tegen Trump stemden, terwijl Hillary Clinton zeker vier afvallige kiesmannen had. De oproep om alsnog massaal tegen Trump te stemmen, heeft dus niets uitgehaald.

Op Twitter bedankt Trump iedereen die hem gesteund heeft tijdens de verkiezingen. De tweet is ook meteen een sneer naar de media, die hij "vertekend" en "inaccuraat" noemt.

Trump moest 270 stemmen krijgen van het kiescollege en haalde dat ruim met 304 stemmen. Slechts 2 van de 306 Republikeinse kiesmannen stemden tegen hem. Clinton behaalde 228 stemmen. Ze had 4 afvallige kiesmannen.

"Er werd vanuit gegaan dat er druk zou zijn op een aantal Trump-kiesmannen om hun stem te switchen, omdat Trump niet legitiem zou zijn, dat hij geholpen zou zijn door hacking van de verkiezingen door Russische cyberattacks en dat hij een man is die niet het temperament zou hebben van een president", zegt Michiel Vos vanuit de Verenigde Staten.

Democratische militanten hadden de kiesmannen dan ook opgeroepen om de verkiezing van Trump alsnog tegen te houden, maar zo is het dus niet gelopen. "Bij Trump waren er maar twee afvallers, terwijl er dat bij Clinton vier waren en dat was tegen de verwachting in", zegt Vos.

"Alle peilingen zaten er weer naast. Een aantal kiesmannen uit de staat Washington hebben niet op Clinton gestemd, terwijl ze dat wel hadden moeten doen. Kiesmannen kiezen in principe zoals hun staat heeft gestemd. Maar het is dus de zoveelste nederlaag voor de Democraten en het is ook hier weer een overwinning voor Trump die duidelijk president is geworden", aldus Vos.

Met een meerderheid van het kiescollege achter zich mag Trump zich nu officieel president noemen. Op 6 januari zal dat formeel worden verklaard bij het openen van het Congres. Op 20 januari legt hij de eed af als 45e president van de Verenigde Staten.

Meest gelezen