Duitse politie: "Niet zeker of opgepakte verdachte de dader is"

De politie in Berlijn is er niet zeker van of de man die opgepakt is na de aanslag op de kerstmarkt, de bestuurder van de vrachtwagen was. Dat is gezegd op een persconferentie.
AFP or licensors

Kort na de aanslag pakten de veiligheidsdiensten een man op van wie vermoed werd dat hij de vrachtwagen bestuurde die op de kerstmarkt inreed. Het gaat om een 23-jarige Pakistaanse vluchteling die vorig jaar naar Duitsland zou zijn gekomen. Hij staat niet bij de autoriteiten bekend als geradicaliseerd. Zelf ontkent hij ook elke betrokkenheid.

Er heerst momenteel steeds meer verwarring of de opgepakte man ook effectief de bestuurder van de vrachtwagen was. De krant Die Welt had eerder vandaag op aanhalen van "bronnen binnen de veiligheidsdiensten" gemeld dat de opgepakte verdachte niet de juiste zou zijn, en dat de echte dader nog vrij zou rondlopen. Hij zou ook nog gewapend zijn.

Klaus Kandt, het hoofd van de Berlijnse politie, heeft nu op een persconferentie opgeroepen tot alertheid. "Zover wij weten is het niet duidelijk of de opgepakte dader ook daadwerkelijk de vrachtwagen bestuurd heeft." Op Twitter vraagt de politie dat de bevolking verdachte zaken meldt en vooral niet zelf op eigen houtje onderzoek gaat voeren. "Daarom zijn wij er."

Volgens de politie zijn er ook geen kruitsporen teruggevonden op het lichaam van de opgepakte man. Als hij de oorspronkelijke Poolse chauffeur van de vrachtwagen zou hebben doodgeschoten, zouden die teruggevonden moeten zijn.

Bij de aanslag kwamen 12 bezoekers van de kerstmarkt om en raakten 48 anderen gewond.

Meest gelezen