Elektriciteit duurder voor gezinnen en kmo's, goedkoper voor grote bedrijven

Gezinnen en kmo's in Vlaanderen zullen in 2017 opnieuw meer betalen voor hun elektriciteit, terwijl grotere bedrijven op middenspanning beduidend minder zullen betalen. Dat is de uitkomst van de berekening door de Vlaamse energieregulator VREG op basis van de nieuwe distributietarieven.

De jaarlijkse stroomfactuur voor een gezin met een doorsnee verbruik stijgt in 2017 met 5 procent of 50 euro naar 1.022,29 euro. Dat is voornamelijk een gevolg van hogere exogene kosten in de distributienettarieven: kosten waar de netbeheerder geen impact op heeft, zoals de vergoeding van groenestroomcertificaten of de vennootschapsbelasting die netbeheerders sinds vorig jaar moeten betalen. Die exogene kosten stijgen met bijna twaalf procent en zorgen voor hogere distributienettarieven.

Distributienettarieven zullen in 2017 goed zijn voor maar liefst 38,5 procent van de stroomfactuur van een gezin: het hoogste percentage ooit. De prijs voor de grondstof elektriciteit zakt onder de dertig procent van de totale factuur. En van de distributietarieven is 51 procent voor rekening van die exogene kosten.

Ook voor de kmo's (op laagspanning) gaat om dezelfde redenen de factuur omhoog: met ruim 6 procent voor een gemiddelde kmo (50.000 kWh jaarverbruik).

Industrie betaalt minder

Opvallend: voor bedrijven op middenspanning - zeg maar industriële bedrijven - daalt de factuur. Voor diezelfde kmo met een jaarverbruik van 50.000 kWh maar op middenspanning gaan de distributienettarieven met 839 euro omlaag.

Dat is het gevolg van nieuwe toewijzingsregels: de netbeheerders hebben gesleuteld aan de toewijzing van de kosten, met verschuivingen tussen de klantengroepen tot gevolg. "Het voordeel is wel dat we nu een stabiele methode hebben voor de volgende jaren", aldus Thierry Van Craenenbroeck, waarnemend topman van de Vreg.

Of gezinnen en kmo's nu niet de factuur van de grote bedrijven betalen? "Dat is niet door ons gestuurd", verzekert Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de VREG. "Het is een proces waarvan de uitkomst niet voorspelbaar was. Een samenloop van factoren".

Meest gelezen