Geen gevangenisstraf voor man die vluchtmisdrijf pleegde in Gits

De bestuurder die een jaar geleden in de West-Vlaamse gemeente Gits het 15-jarige meisje Saar Gevaert doodreed en vluchtmisdrijf pleegde, krijgt 2,5 jaar celstraf met uitstel en een rijverbod van bijna 4 jaar. De Kortrijkse politierechter achtte de man schuldig aan onopzettelijke doding van het 15-jarige meisje.

De man van 32 reed Saar Gevaert aan toen ze op 17 december 2015 rond 18 uur met de fiets op weg was naar huis. Toen ze de Brugsesteenweg wilde oversteken, werd ze gegrepen door de auto. De aanrijder reed door, maar gaf zich rond middernacht aan bij de politie. In de loop van de avond bezweek het meisje in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De autobestuurder had gedronken en zijn auto was niet verzekerd, niet gekeurd en niet ingeschreven. Hij werd voor gelijkaardige feiten veroordeeld in 2006. Toen veroorzaakte hij een ongeval met stoffelijke schade en pleegde vluchtmisdrijf.

De openbare aanklager vroeg om een strenge straf, omdat het niet de eerste keer was dat de dertiger dergelijke feiten pleegde. De man nam op de politierechtbank wel het woord en verontschuldigde zich publiekelijk tegenover de nabestaanden. Ook daarmee hield de politierechter rekening in zijn vonnis.

De autobestuurder krijgt 43 maanden rijverbod en 2,5 jaar cel met uitstel. Dat uitstel is gekoppeld aan een reeks probatievoorwaarden. Zo moet hij onder meer een vast adres hebben, inspanningen doen om de slachtoffers te vergoeden en zich laten begeleiden door een centrum voor geestelijke gezondheidszorg.

"Familie heeft de indruk dat hij straffeloos is"

Bij de ouders, de broer en zus, en de vrienden en familie van Saar Gevaert heerst verslagenheid. Ze zoeken steun bij elkaar en willen niet reageren op het vonnis, voor hen is de straf veel te mild.

"Een goede straf is een straf die door beide partijen aanzien wordt als een straf. De familie heeft nu de indruk dat de dader straffeloos is, want hij moet niet naar de gevangenis. Hij loopt nog vrij rond", zegt Christian Vandenbogaerde, de advocaat van de familie van het slachtoffer.

"Hij heeft een rijverbod, maar dat vinden ze minimaal. Hij heeft geldboetes, maar het zijn ook maar de minimumgeldboetes. Dus ze hebben een heel stuk te verwerken vandaag."

De familie heeft nu 30 dagen de tijd om beroep aan te tekenen en het ziet ernaar uit dat ze dat ook gaat doen. "Vandaag was dat zeker de eerste opwelling, maar ik weet niet wat het binnen 30 dagen wordt. Dus laat ons zeker die tijd nemen", zegt meester Vandenbogaerde.

Meest gelezen