Hoe zit het met de veiligheid op onze kerstmarkten?

Verschillende steden en gemeenten hebben meteen herbekeken of hun kerstmarkt wel genoeg beveiligd is. Op de meeste plaatsen bleken er al voldoende maatregelen van kracht, zoals in Hasselt en Gent. De steden Antwerpen en Ieper verscherpen wel het toezicht.

Toen het nieuws van de mogelijke aanslag in Berlijn bekend raakte, kreeg de kerstmarkt in Antwerpen meteen extra toezicht. De extra veiligheidsmaatregelen zullen ook de komende dagen van kracht blijven.

"Wij spelen altijd onmiddellijk in op wat er in het buitenland gebeurt. Enkele minuten nadat wij het nieuws gekregen hadden vanuit Berlijn, hebben we onze mensen ter plaatse gevraagd om extra waakzaam te zijn", aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Ook de militairen is gevraagd om extra waakzaam te zijn. Daarnaast hebben we ook een aantal mensen laten komen die gespecialiseerd zijn in radicalisme."

Aan de kerstmarkt in Ieper worden betonblokken geplaatst. "De opdracht is gegeven voor bijkomende fysieke hindernissen", zegt commissaris Georges Aeck. Er worden op piekmomenten ook extra ploegen ingezet voor toezicht. "We moeten helaas rekening houden met mogelijke copycats en we willen dus de nodige voorzichtigheid inbouwen."

"Al voldoende maatregelen voor de kerstmarkt"

Op Winterpret in Gent waren alle maatregelen al genomen, onder meer door betonblokken te plaatsen aan de straten die toegang geven tot de kerstmarkt. Al was er gisteravond na het nieuws van de vermoedelijke aanslag in Berlijn wel extra mankracht van de federale gerechtelijke politie op straat.

"Ik moet u zeggen dat we op dit ogenblik alle mogelijke maatregelen al getroffen hebben. Zoals u weet hebben we al overal zware betonblokken gezet aan de ingangen van de kerstmarkt. We hebben heel veel personeel aanwezig, ook zwaarbewapend. Er is voor het eerst camerabewaking en vuilnisbakken hebben doorzichtige zakken. Ik denk dat wij op dit ogenblik niet veel extra maatregelen kunnen treffen. Ik zou niet weten welke", aldus burgemeester Daniël Termont.

In Hasselt heeft de burgemeester de veiligheidsmaatregelen voor Winterland opnieuw laten evalueren na de gebeurtenissen in Berlijn. "Ik heb gisteravond onmiddellijk overleg gehad met de korpschef en die heeft me verzekerd dat in de risico-analyses dergelijke problematieken reeds opgenomen zijn. Heel concreet voor Winterland is het niet mogelijk om met een dergelijke grote vrachtwagen op Winterland in te rijden", zegt burgemeester Nadja Vananroye.

"Uiteraard nemen wij daar in Leuven maatregelen tegen en letten wij op de winkel. Blijft de vraag wat je nu kan doen. Met wat moeten wij een risico-inschatting maken? Wij hebben geen staatsveiligheid of internationale contacten. We nemen dus de maatregelen die we denken te moeten nemen en welke dat zijn, gaan we natuurlijk niet bekendmaken", zegt burgemeester Louis Tobback.

"We zitten op dreigingsniveau 3 en we namen dus al veel maatregelen in Mechelen. We gaan vandaag de al heel grote inspanningen die we doen, nog eens evalueren. Indien nodig gaan we zaken nog wat verbeteren en wat scherper stellen", zegt burgemeester Bart Somers.

"Normaal zijn we op deze pijnlijke hypothese voorbereid in Brugge. De maatregelen maken we nooit publiek, maar één concreet iets dat men kan zien, is dat een combi in de weg staat waar er veel volk is. In alle discretie zetten wij onze politiewagens in de weg", zegt burgemeester Renaat Landuyt.

Ook in Brussel heeft burgemeester Yvan Mayeur alle veiligheidsmaatregelen voor de kerstmarkt opnieuw laten evalueren na de gebeurtenissen in Berlijn. De kerstmarkt blijft open zoals gepland, maar de burgemeester vraagt wel om de veiligheidsmaatregelen voor het vuurwerk op oudejaarsavond opnieuw te bekijken.

"Geen vraag voor extra maatregelen vanuit federaal crisiscentrum"

"Van onze kant is er voorlopig geen vraag aan de lokale politiediensten om bijkomende veiligheidsmaatregelen op de kerstmarkten te nemen", zegt Peter Mertens, woordvoerder van het federaal crisiscentrum.

Na de aanslag van gisteravond op een kerstmarkt in Berlijn heeft het crisiscentrum de politiediensten alleen herinnerd aan een vroegere vraag. Dat is om een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen en bij kerstmarkten eventuele infrastructurele maatregelen te nemen, zoals betonblokken.

Dat hebben sommige lokale politiediensten intussen ook gedaan, aldus Mertens. Hij wijst erop dat er sowieso al heel sterke maatregelen van kracht zijn, en dat dat zo blijft.

Meest gelezen