In vijf minuten van Europa naar Azië: Istanbul heeft nieuwe tunnel onder Bosporus

In Istanbul is de eerste tunnel boor het wegverkeer tussen Europa en Azië geopend. Voortaan is het mogelijk om in vijf minuten van het ene continent naar het andere te rijden, onder de Bosporus door.

De Turkse president Erdogan en premier Yildirim namen de tunnel onder de Bosporus vanmiddag officieel in gebruik met een busrit. Overmorgen mogen alle automobilisten de toltunnel gebruiken.

De tunnel is 5,4 kilometer lang en heeft bijna 1,3 miljard euro gekost. Hij verbindt de buurt rond de beroemde Blauwe Moskee met het stadsdeel Göztepe in het Aziatische deel van de stad.

Als het verkeer meezit, kun je in vijf minuten van west naar oost rijden. "De tijd dat je niet van west naar oost kan omdat de veerboten met slecht weer niet konden uitvaren, is verleden tijd", zei Erdogan bij de opening.

Het is niet de eerste tunnel die Europa met Azië verbindt. Drie jaar geleden werd een kilometer verderop in Istanbul ook al een tunnel voor het treinverkeer geopend. Beide tunnels moeten de bruggen van de stad ontlasten, waar het verkeer voortdurend dichtslibt.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen