Johan Vande Lanotte verlaat het parlement

SP.A-politicus en ex-minister Johan Vande Lanotte heeft aangekondigd dat hij op 10 januari ontslag neemt uit de Kamer. Daarmee verdwijnt een belangrijk kopstuk van de Vlaamse socialisten uit de nationale politiek. Vande Lanotte is nog wel burgemeester van Oostende.

Vande Lanotte heeft in een brief aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) aangekondigd dat hij op 10 januari, dus na het kerstreces, afscheid neemt van het parlement. Bij het bekendmaken daarvan kreeg hij een staande ovatie van de andere Kamerleden.

Het is niet het politieke einde van Vande Lanotte. Hij blijft dus nog wel burgemeester van zijn thuisstad Oostende. Wel lijkt hij de nationale politiek nu vaarwel te zeggen.

Vande Lanotte was jarenlang één van de kopstukken van de Vlaamse socialisten. Hij begon zijn politieke carrière als kabinetschef van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback (SP.A) in de jaren 80.

Daarna trad hij echter uit de schaduw van Tobback om zijn eigen weg te gaan en zat hij in de jaren 90 en daarna op tal van belangrijke ministerposten in de regeringen Dehaene en Verhofstadt. Dat ging dan onder meer op portefeuilles zoals Binnenlandse Zaken en Begroting, maar Van de Lanotte was tegelijk ook vaak vicepremier. 

Dat effende de weg naar het voorzitterschap van de SP.A tussen 2005 en 2007. Daarna leek Vande Lanotte wat terug te plooien als volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter in de Senaat, maar tussen 2011 en 2014 was hij opnieuw minister van Economie, Consumenten en de Noordzee.

Dat was zijn laatste belangrijke ministerpost. Sinds 2014 zat hij in de Kamer voor de SP.A en sinds 2015 is hij burgemeester van Oostende. Zijn vertrek uit de nationale politiek komt niet onverwacht, want Vande Lanotte wil zich nu meer toeleggen op het burgemeesterschap. Vande Lanotte is ook minister van Staat.

Hoge bomen vangen veel wind en ook controverse is Vande Lanotte niet vreemd. Zo kreeg hij veel kritiek wegens zijn nauwe banden met het bedrijf Electrawinds, waarvan hij ook voorzitter was. Hij ontkende echter elke belangenvermenging.

Meest gelezen