Merkel: "Bijzonder weerzinwekkend als dit werk zou zijn van asielzoeker"

De Duitse kanselier Angela Merkel is "geschokt en diep bedroefd" door de aanslag tegen de kerstmarkt gisterenavond in Berlijn. "Het onderzoek is nog aan de gang", zei Merkel, "maar als zou blijken dat dit het werk is van een asielzoeker dan is dit weerzinwekkend". Merkel heeft deze namiddag de plaats van de aanslag bezocht.
AFP or licensors

Merkel bezocht de plaats van de aanslag in het gezelschap samen met minister Thomas van Binnenlandse Zaken de Maizière, minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en burgemeester Michael Müller van Berlijn. Ze legden witte rozen neer.naast de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

AFP or licensors

Er werd ook een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers en Merkel en haar collega's tekenden een rouwregister.

AFP or licensors

Op de afgesloten kerstmarkt spraken de politici ook met enkele politieagenten.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Merkel: "Geschokt en diep bedroefd"

Eerder vandaag sprak Merkel voor het eerst over de aanslag. "Ik ben geschokt en diep bedroefd door wat er gisterenavond op de Breitscheidplatz in Berlijn is gebeurd", zei ze. "Twaalf mensen die gisteren nog onder ons waren, uitkeken naar Kerstmis en plannen maakten voor de feestdagen, zijn niet meer onder ons. Een gruwelijke en onbegrijpelijke daad heeft hen het leven gekost."

"Meer dan 40 andere mensen zijn gewond, vechten nog voor hun leven of voor hun gezondheid. Ik denk op dit ogenblik vooral aan die mensen: de doden, de gewonden, hun familie en vrienden. Ik wil dat ze weten dat het hele land in diepe rouw met hen verenigd is. Velen van ons bidden voor hen dat ze troost kunnen vinden, weer gezond worden en hun leven kunnen oppikken na deze vreselijke klap."

"Noodlottige daad zal worden opgelost"

Merkel drukte ook haar bijzondere waardering uit voor de inzet van de reddingswerkers en de artsen, en de speurders die het onderzoek voeren. "Deze noodlottige daad zal tot in het kleinste detail worden opgelost en zal worden bestraft met de zwaarst mogelijke straffen."

Vanmorgen raakte bekend dat de vermoedelijke dader, een 23-jarige Pakistaan, heeft opgepakt. "Veel is nog onduidelijk", zei Merkel daarover. "Maar we moeten uitgaan van een terroristische aanslag. Ik weet dat het ons allen zeer zwaar zou vallen als zou blijken dat iemand die in ons land asiel heeft aangevraagd deze daad heeft gepleegd."

"Dit zou bijzonder weerzinwekkend zijn tegenover de vele Duitsers die dagelijks in een asielcentrum werken en tegenover de vele mensen die onze bescherming echt nodig hebben en zich inspannen om in ons land te integreren."

"Laat niet raken aan de Duitse levensstijl"

Later vanmorgen is er nog een speciale bijeenkomst van het veiligheidskabinet, zei Merkel, om de stand van zaken te bespreken en de mogelijke gevolgen daarvan te overwegen. Deze namiddag zal de bondskanselier samen met de burgemeester van Berlijn en de bonds- en landelijke minister van Binnenlandse Zaken een bezoek brengen aan de plaats van de aanslag om haar medeleven te betuigen.

"Miljoenen mensen, ook ik, vragen zich vanmorgen af, hoe we kunnen leven met het feit dat tijdens een onbezorgde wandeling op een kerstmarkt, een plaats waar we het leven vieren, een moord zovelen de dood kan injagen. Ik heb ook geen makkelijk antwoord daarop."

"Maar ik zeg wel dit: we kunnen en willen niet leven door van dit alles af te zien: van de kerstmarkten, of de mooie uren met onze familie buiten op onze pleinen. We willen niet leven met de verlammende angst voor het kwaad, ook niet als het ons nu zwaar valt. We zullen de kracht vinden om in Duitsland te leven zoals wij dat willen: vrij, met elkaar en open."

Meest gelezen