Moedige ooggetuige leidde politie naar verdachte aanslag

De Berlijnse politie heeft de verdachte van de aanslag op de kerstmarkt kunnen vatten dankzij de hulp van een alerte en moedige ooggetuige. De man volgde de vermoedelijke doodrijder nadat die op de vlucht was geslagen en gaf door aan de noodcentrale welke weg hij volgde. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. Of de opgepakte man daadwerkelijk de dader is, is echter niet zeker.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Om iets na 20 uur rijdt de dader van de aanslag in op de kerstmarkt in hartje Berlijn. Na zo'n 50 meter komt het dodelijke voertuig tot stilstand. De bestuurder springt vervolgens uit de cabine en loopt weg richting Tiergarten, het grootste stadspark in Berlijn.

De politie start meteen een grote klopjacht. Ze krijgen verschillende meldingen binnen van mensen die menen dat ze de dader hebben gezien. "Mogelijk probeerde hij gebruik te maken van de duisternis om zich te verbergen", zegt politiewoordvoerder Winfrid Wenzel.

Bij de vele telefoontjes is ook dat van een man die tijdens het gesprek met de noodcentrale besluit om de achtervolging in te zetten. Vanop een kleine afstand volgt hij de vermoedelijke dader. Hij blijft de hele tijd in verbinding met de noodcentrale en geeft door welke route de man neemt.

Na zo'n twee kilometer, aan de Siegessäule in het Tiergarten-park, wordt de verdachte man gestopt door de politie. "Het was mogelijk om de verdachte te vatten dankzij de hulp van deze getuige", zegt de politiewoordvoerder. "We putten moed uit deze blijk van burgerzin." De Berlijnse politie weet wie de getuige is, maar gaat ervan uit dat hij anoniem wil blijven.

Meest gelezen