Obama blokkeert op de valreep nieuwe boringen in Noordpoolgebied

De Verenigde Staten en Canada hebben beslist om olie- en gasboringen in hun delen van de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan te verbieden, zo kondigde de uittredende president Obama aan.

De maatregelen worden een maand voor de komst van Donald Trump afgekondigd, die beloofde een aantal milieumaatregelen af te schaffen.

"Vandaag nemen de Verenigde Staten, in partnerschap met onze buren en bondgenoten van Canada, een historische stap om onze ecosystemen in de Noordelijke IJszee te vrijwaren", aldus Obama in een mededeling, benadrukkend dat het in de strijd tegen klimaatverandering belangrijk is om de afhankelijkheid van fossiele brandstof te verminderen.

Oude wet

Voor zijn initiatief baseert hij zich op een wet van 1953, de 'Outer Continental Shelf Lands Act'. Die geeft presidenten de bevoegdheid om federale wateren te beschermen tegen elke vorm van olie- of gasontginning. Volgens een Witte Huis-medewerker heeft de genomen beslissing een stevige wettelijke basis, en kan ze niet ongedaan gemaakt worden door een andere president.

Concreet verbiedt Obama in de Noordelijke IJszee voor Alaska permanent alle nieuwe boringen in een gebied van meer dan 50 miljoen hectaren. Dat omvat de Amerikaanse wateren in de Tsjoektsjenzee en een groot deel van de Amerikaanse wateren in de Beaufortzee. In de Atlantische Oceaan duidde Obama 31 onderzeese canyons aan waar ook geen boringen mogen gebeuren.

Andere prioriteiten

Canada kondigde een permanent verbod aan op alle nieuwe olie- en gasboringen in de Canadese wateren van de Noordelijke IJszee, dat om de vijf jaar herbekeken zal worden.

Milieubescherming was een van Obama's prioriteiten gedurende zijn twee mandaten. Zijn opvolger Trump trok de klimaatopwarming al meerdere keren in twijfel. Hij beloofde een einde te maken aan de inmenging van het Amerikaanse milieuagentschap EPA "in het leven van de Amerikanen". Hij benoemde Scott Pruitt, een aanhanger van fossiele brandstoffen, tot hoofd van het agentschap.

Meest gelezen