Poolse chauffeur belde om 15u nog met zijn vrouw, daarna bleef het stil

Een van de 12 dodelijke slachtoffers in Berlijn, is de Poolse chauffeur die dood is teruggevonden in de vrachtwagen die inreed op de kerstmarkt. Zijn neef, de eigenaar van de transportfirma, heeft hem geïdentificeerd op foto's. Uit die foto's valt op te maken dat de chauffeur zich verzette tegen de vermoedelijke kaping van zijn vrachtwagen.
AFP or licensors

De vrachtwagen die gisteravond inreed op de kerstmarkt in Berlijn, had een Poolse nummerplaat. Bij de politie kwam gisteren een ongeruste melding binnen van de eigenaar van de Poolse transportfirma. De man had al urenlang niets meer gehoord van de 37-jarige chauffeur, die niet alleen zijn werknemer, maar ook zijn neef was.

De chauffeur bleek later doodgeschoten op de passagierszetel in de vrachtwagen te liggen. "Hij is een slachtoffer, geen dader", bevestigde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken vanochtend. Zijn vrachtwagen werd vermoedelijk gekaapt door de dader.

De chauffeur moet zich daarbij verzet hebben, zo blijkt uit foto's. Aan de hand van die foto's heeft zijn de Poolse bedrijfsleider zijn neef geïdentificeerd. Zijn gezicht zat onder het bloed en was opgezwollen. Er waren ook duidelijke steekwonden te zien, zegt zijn neef.

Laatste rit voor Kerstmis

De chauffeur was gisteren al in de vroege ochtend aangekomen in Berlijn. Het was zijn laatste rit voor hij de kerstvakantie zou inzetten. "Hij vroeg alleen of hij uiterlijk donderdagavond terug zou zijn, zodat hij nog rustig een kerstcadeau kon kopen voor zijn vrouw", vertelde zijn neef aan de Poolse televisie.

De chauffeur vervoerde met zijn vrachtwagen een lading staal. Die kon echter niet meteen worden gelost, waardoor hij moest wachten. Om 15u belde hij nog met zijn vrouw. Ze spraken af om elkaar rond 16u opnieuw te horen, maar dat telefoontje kwam er niet. 

Wat daarna is gebeurd, is onduidelijk, maar uit de gps-gegevens van de vrachtwagen kan wel een en ander worden afgeleid. Zo blijkt dat de vrachtwagen tussen 15 en 19 uur nog enkele keren werd gebruikt. Zo zou iemand rond 15.44u, 16.52u en 17.37u telkens de motor hebben gestart, maar niet zijn weggereden. Dat doet de politie vermoeden dat de bestuurder geen ervaring had met het voertuig.

Pas toen de motor om 19.34 uur nog eens werd gestart, zou de vrachtwagen voor de eerste keer gereden hebben. Ongeveer een half uur later reed hij in op de kerstmarkt.

Meest gelezen