Protest tegen aanblijven Kabila zwelt aan in Congo

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn afgelopen nacht en vandaag verschillende doden gevallen bij confrontaties tussen opposanten en de ordertroepen. De VN spreekt van 20 doden, de regering houdt het bij 9. Ons land zegt de relaties met Congo te zullen herzien, nu een president aan de macht blijft die geen mandaat meer heeft.
AFP or licensors

Het mandaat van Kabila verstreek afgelopen nacht, maar de president weigert af te treden. Er werd een nieuwe regering samengesteld, die een oproep deed voor vrede en rust.

"De regering neemt maatregelen voor orde en veiligheid opdat de openbare orde strikt gerespecteerd wordt met respect voor de rechten en vrijheden van iedereen", zei de premier.

Maar ondanks de massale aanwezigheid van leger en politie én een samenscholingsverbod voor meer dan tien personen, zwelt het protest tegen het aanblijven van Kabila aan. In de hoofdstad Kinshasa, maar ook in veel andere steden kwamen groepen van honderden actievoerders op straat. "We zijn Kabila beu, hij moet gaan", klonk het bij de betogers.

Volgens de VN zijn afgelopen nacht en vandaag alleen al in Kinshasa 20 doden gevallen. "We onderzoeken berichten over tot 20 burgerdoden. De informatie waarover we beschikken is zeer betrouwbaar", zegt VN-mensenrechtendirecteur in Congo Jose Maria Aranaz.

In de zuidoostelijke stad Lubumbashi, de tweede stad van het land, vielen vandaag twee doden en drie gewonden. "Het gaat om een betoger gedood door een kogel en een door de betogers gelynchte politieagent", zegt Jean-Claude Kazembe, gouverneur van de provincie Haut-Katanga. "Twee van de drie gewonden zijn journalisten, de derde gewonde is een kind dat getroffen werd door een verloren kogel."

113 arrestaties

Er heerst ook ongerustheid over de golf van aanhoudingen, en het feit dat de VN-troepenmachten niet altijd toegang krijgen tot de gevangenen.

Sinds 16 december heeft de VN 113 arrestaties geteld in Congo, onder wie oppositieleiders, middenveldactivisten, journalisten en mensenrechtenverdedigers. De meeste gebeurden in Goma, Kinshasa en Bukavu. "De VN heeft niet consequent de vereiste toegang gekregen om de omstandigheden van de gearresteerden na te gaan", klinkt het in een communiqué.

België en Frankrijk hebben al aangekondigd dat ze de relaties met Congo zullen herzien, zoals dat heet, nu er een president aan de macht blijft die geen mandaat meer heeft.

Meest gelezen