Stan Van Samang: "Je leert zo veel van een pint naar je hoofd gesmeten te krijgen"

Acteur en zanger. Of omgekeerd. Stan Van Samang is ze allebei, en allebei graag. Toch zou hij het acteren wel voor de muziek opgeven, maar andersom niet. "Muziek komt meer uit mij dan de stiel van het acteren. Als muziek maken niet mijn job was, zou ik het na de uren doen." De successen stapelen elkaar intussen op, maar dat was niet altijd zo vanzelfsprekend.

Een van de redenen waarom Stan Van Samang nu doet wat hij doet, is Toon Hermans. "Een entertainer pur sang, maar ook een meesterverteller, zanger... Dat wou ik worden: Toon Hermans. Alleen dat snorretje, dat moest ik niet hebben."

"Wereld die instort"

Hij mag nu wel het ene succes na het andere oogsten, toch liep zijn carrière niet van een leien dakje. In een café in de Tiensestraat in Leuven kreeg hij ooit een volle pint naar zijn hoofd gesmeten. "Het was gelukkig zonder het glas, maar wel echt een volle pint. Ik vind dat dit onontbeerlijk is voor een succesvolle carrière. Je leert zo veel van eens een pint naar je hoofd gesmeten te krijgen."

Maar ook op Studio Herman Teirlinck liep hij tegen een teleurstelling aan. Hij werd niet toegelaten tot de acteeropleiding en moest ook de kleinkunstafdeling na een jaar verlaten. "Ik heb huilend op de tram gezeten. Ken je dat gevoel dat je eindelijk gevonden hebt wat je zoekt, en dat iemand dan toch tegen je zegt: "Dit is niets voor jou"? Dat stort je wereld wel een beetje in. Heel hard zelfs."

Na die teleurstellingen lijkt Van Samang des te meer te beseffen wat hij vandaag allemaal heeft. "Daarom is die pint tegen je hoofd krijgen zo belangrijk. Het is de enige manier om ten volle te weten hoe het is, om je succes juist in te schatten. Als het plein leeg is als je toekomt en vol als je opgaat, dat gevoel is fantastisch. Dat is niet evident." En elke dag is hij dankbaar voor dat succes. "Elke ochtend ben ik dankbaar dat ik mag gaan werken."

Lees verder onder video.

Minutenlange stilte

Niet alleen op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak kende het leven van de zanger en acteur al enkele diepe dalen. Zo heeft hij al een aantal dierbare mensen verloren.

Wanneer hij een foto van zijn jeugdvriendin Barbara (niet zijn huidige vriendin) te zien krijgt, krijgt hij een krop in de keel en volgt een minutenlange stilte. Barbara kwam om het leven bij een ongeval tijdens de papierslag van de Chiro. "Ze kwam terecht onder een karretje vol papier en ze was niet meer te redden. Het laatste beeld dat ik van haar heb, is zij die omhoogkijkt en mijn handen vastgrijpt en zegt: "Ik moet mee met de papierslag". Enkele uren later kregen we telefoon dat er een ongeval gebeurd was."

Donkere schaduw van kanker

Ook kanker blijkt een alomtegenwoordigheid te zijn in zijn leven. "Mijn moeder heeft kanker gehad, mijn grootvader ook, mijn schoonmoeder is begin dit jaar gestorven aan kanker. Ik mis haar heel hard. Het is een soort erfelijke "opzadeling", het Angelina Jolie-gen, iets wat je 1 kans op de 2 doorgeeft."

"Barbara (zijn huidige vriendin) zag wat die kanker deed met haar mama. Ze heeft zich laten testen en bleek dat ze drager was van het gen. Ze heeft snel beslist: "Ik ga hier niet zomaar op toekijken." Ze heeft beslist om ervoor te zorgen dat ze geen kanker krijgt."

"Het is heel simpel: of je hebt 86% kans op een heel agressieve vorm van kanker, of je hebt het alternatief. Dat is geen keuze, hè."

Meest gelezen