Tshisekedi roept op tot vreedzaam verzet tegen "coup" Kabila

In Congo is het op eieren lopen nu vast staat dat president Joseph Kabila tegen de grondwet in is aangebleven. Het mandaat van Kabila liep om middernacht af. Etienne Tshisekedi, eminente leider van de grootste oppositiepartij van het land, heeft de bevolking opgeroepen om vreedzaam op te komen tegen de "coup" van Kabila. De situatie in de hoofdstad Kinshasa wordt in heel het land met argusogen gevolgd.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In de videoboodschap die vanmorgen op YouTube werd geplaatst roept oppositieleider Etienne Tshisekedi op om Kabila niet langer te erkennen als president van de Democratische Republiek Congo.

"Ik doe een plechtige oproep aan het Congolese volk om het gezag van mijnheer Joseph Kabila niet langer te erkennen en aan de internationale gemeenschap om niet langer met hem te onderhandelen in naam van de Democratische Republiek Congo."

De Congolezen zelf kunnen de videoboodschap niet zien, de Congolese overheid blokkeert sinds zondagavond alle foto en video op de sociale media. De 84-jarigeTshisekedi komt in de video maar aarzelend uit zijn woorden en wordt ook enkele keren te hulp geschoten door een stem buiten beeld, maar volgens een van zijn naaste medewerkers Valentin Mubake gaat het wel degelijk om een authentieke opname.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuwe regering met 67 ministers

Tshisekedi vraagt de bevolking in zijn boodschap om "waakzaam te blijven en te mobiliseren voor vreedzame acties, zoals beschreven staat in artikel 64 van de Grondwet, en een einde te maken aan de ambtsmisdaad en het verraad van mijnheer Joseph Kabila".

De 45-jarige Kabila is aan de macht sinds 2001. Zijn tweede en officieel laatste ambtstermijn liep om middernacht af. Volgens de grondwet mag hij geen nieuw mandaat meer ambiëren.

Een rechtbank besliste eerder dat Kabila aan de macht kan blijven tot aan de nieuwe verkiezingen. Maar volgens de regeringspartij kunnen die "onmogelijk" in 2017 plaatsvinden. De oppositie dringt echter aan om zo snel mogelijk verkiezingen te houden. In de plaats van zijn aftreden, kondigde Kabila gisteren een nieuwe regering aan met maar liefst 67 ministers.

Het is nu afwachten hoe de Congolezen zullen reageren wanneer ze weet krijgen van de videoboodschap van Tshisekedi. VRT-journaliste Katrien Vanderschoot is in Goma, Congo en voelt ook daar de onrust bij de bevolking die gespannen afwacht. "In september bij de grote betoging in Kinshasa is het verkeerd afgelopen. Maar ook hier in Goma zijn toen 14 doden gevallen, dus je voelt toch wel de angst bij de mensen om te gaan betogen." Volgens haar houdt iedereen met argusogen in de gaten wat er in Kinshasa gebeurt.

Meest gelezen