Verdachte aanslag Berlijn vrijgelaten

De verdachte van de aanslag in Berlijn is vrijgelaten. Dat heeft de Duitse federale procureur gemeld. De man was gisteren kort na de aanslag opgepakt, maar in de loop van de dag waren er alsmaar meer twijfels of het wel ging om de man die met een vrachtwagen op een kerstmarkt is ingereden. Intussen heeft IS de aanslag opgeëist.
AFP or licensors

De man was gisteravond kort na de aanslag in Berlijn opgepakt na aanwijzingen van een getuige. Het ging om een asielzoeker uit Pakistan en dat had tot heel wat politieke heisa kunnen leiden. Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland en de positie van bondskanselier Angela Merkel had ernstig in het gedrang kunnen komen wegens haar gulle asielpolitiek.

In de loop van de dag bleken er echter steeds meer twijfels te komen over de man die is opgepakt. Zo bleken er geen kruitsporen op hem gevonden te zijn en dat had gemoeten omdat hij de Poolse chauffeur van  wie de vrachtwagen gestolen was, doodgeschoten was.

Ook was er geen wapen gevonden en bleef de verdachte de hele dag alle betrokkenheid ontkennen. Vanavond heeft het federale parket dan besloten dat er geen enkele reden meer is om die man vast te houden en daarom is hij nu vrij gelaten.

Dat houdt wel in dat de dader van de aanslag nog altijd vrij rondloopt in Berlijn en de politie raadt de inwoners van de stad dan ook aan om attent te zijn. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière maakt zich sterk dat de politie meer dan één spoor volgt en zich dus niet helemaal heeft laten misleiden.

Intussen heeft terreurgroep IS de aanslag opgeëist. De terreurgroep heeft een boodschap verspreid waarin de dader van de aanslag "een soldaat van IS" wordt genoemd. De Duitse politie daarentegen heeft nog niet gezegd dat er duidelijke aanwijzingen in die richting zijn.

Vluchtelingencrisis weer op de agenda?

Ook politiek is de kwestie erg belangrijk. Als de dader dan geen Pakistaanse asielzoeker was, dan is hij wellicht wel te zoeken in kringen van geradicaliseerde moslims. Bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag contact gehad en ook steun gekregen van tal van andere regeringsleiders in Europa.

De meest uitdrukkelijke steun komt van de Franse president François Hollande. Hij biedt Duitsland de "volledige mobilisatie van de veiligheidsdiensten aan in de strijd tegen de plaag van het terrorisme". Frankrijk is het voorbije jaar zwaar getroffen door tal van aanslagen en Hollande heeft het voortouw genomen in de oorlog tegen de terreur in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Algemeen is die steun echter niet. De regering van Slovakije -die nu het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt- vindt dat Merkel vluchtelingen te lichtzinnig opvangt. Volgens Bratislava is het "duidelijk dat er sinds het begin van de vluchtelingencrisis meer van dat soort aanslagen zijn".

Meest gelezen