Verdachte van aanslag op kerstmarkt ontkent alles

De aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is waarschijnlijk gepleegd door Naved B, een 23-jarige Pakistaanse vluchteling die mogelijk voor het eerst met een vrachtwagen reed. Dat bevestigen de Duitse veiligheidsdiensten. Naved B, die twee valse namen gebruikt, staat bij de Duitse autoriteiten niet bekend als geradicaliseerde moslim. Hij zou momenteel alles ontkennen.

Volgens de Duitse krant Die Welt zou de jongeman ongeveer een jaar geleden naar Europa zijn gekomen via de Oostenrijks-Duitse grensovergang bij Passau, zo'n twee uur rijden van München. Hij gebruikt twee verschillende valse namen, waardoor de Duitse politie zijn identiteit niet meteen kon achterhalen. De verdachte zou alles ontkennen. Dat meldt het Duitse persagentschap dpa op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten.

Zijn asielprocedure zou nog niet afgerond geweest zijn, verklaart minister van Binnenlandse Zaken de Maizière. De dader zou geregistreerd staan in een opvangcentrum voor vluchtelingen in een hangar op de voormalige luchthaven Tempelhof. Daar deden de speciale eenheden vannacht nog een inval. De jongeman was al bekend geweest bij de politie: niet als terreurverdachte, maar voor kleine overtredingen. Om welke overtredingen het gaat, is niet duidelijk.

Op haar persconferentie heeft bondskanselier Merkel gezegd "dat het weerzinwekkend zou zijn als de dader effectief een asielzoeker is". "Het zou erg zijn voor de mensen die vluchtelingen helpen, voor mensen die oprecht asiel vragen en voor mensen die moeite doen om te integreren", aldus Merkel over de dader.

GPS verraadt dader

De manager van het Poolse bedrijf dat eigenaar was van de vrachtwagen heeft de gps-gegevens van het voertuig onderzocht. Dat berichten de Duitse krant Bild en de Poolse nieuwssite Fakt. Uit die resultaten zou blijken dat de bestuurder heel ongecontroleerd reed, wat erop kan wijzen dat hij voor het eerst zo'n voertuig bestuurde.

Tussen 15 en 19 uur zou de vrachtwagen drie keer opnieuw opgestart zijn, om 15.44 uur, om 16.52 uur en om 17.37 uur. Opmerkelijk is dat de vrachtwagen telkens bleef stilstaan, wat doet vermoeden dat de bestuurder niet goed overweg kon met het voertuig. Pas om 19.34 uur zou de vrachtwagen weggereden zijn. Kort na 20 uur reed hij in op de kerstmarkt.

De Poolse trucker is omgekomen door een kogel. Hij wordt gezien als een slachtoffer van de aanslag en niet als dader.

Meest gelezen