Vergeelde panelen van het Lam Gods zijn weer wit

Begin oktober zijn vijf panelen van het Lam Gods voor restauratie naar het Museum voor Schone Kunsten in Gent verhuisd. De eerste resultaten van de restauratie zijn nu duidelijk zichtbaar.

De restauratie van de eerste acht panelen van het Lam Gods werd algemeen onthaald als een groot succes. Vol goede moed konden de restaurateurs beginnen aan fase twee. Daarvoor verhuisden begin oktober de vijf onderste panelen van de binnenzijde van het retabel naar het Museum voor Schone Kunsten van Gent.

Hét pronkstuk van de restauratie is ongetwijfeld het centrale schilderij met de "Aanbidding van het Lam Gods". Maar ook de zijpanelen met "De Ridders van Christus", "De Kluizenaars" en "De Pelgrims op Bedevaart" worden gerestaureerd. Ook de kopie van het gestolen paneel van "De Rechtvaardige Rechters" staat in het restauratie-atelier, maar daar wordt voorlopig niet aan gewerkt.

Verwijderen van fel vergeelde vernislagen

Nadat de panelen grondig gefotografeerd en bestudeerd werden, begonnen zeven restaurateurs met het eerste werk: het verwijderen van de fel vergeelde vernislagen die na de laatste restauratie in 1950 zijn aangebracht.

Daarvoor gebruiken ze een combinatie van producten die de recentste vernislagen oplossen, maar de onderliggende lagen niet aantasten. Af en toe bekijken de restaurateurs de panelen ook onder UV-licht waardoor ze heel duidelijk kunnen zien waar er nog vernis op zit en waar niet meer.

Details komen opnieuw beter tot hun recht

Na zowat twee maanden werk zijn de resultaten van de vernisafname duidelijk zichtbaar. Eerst en vooral is er natuurlijk een duidelijk kleurverschil nu de geel-bruine vernissen worden weggenomen, maar ook de details in de schilderijen van de gebroeders Van Eyck komen stilaan beter tot hun recht.

Heel bewust verwijderen de restaurateurs voorlopig alleen de recentste vernislagen. De volgende maanden kunnen ze de kunstwerken nu grondiger onderzoeken en alle nodige informatie verzamelen over oudere vernislagen die nog op de panelen zitten en over storende retouches die mogelijk moeten worden aangepakt. Op 20 maart komt een internationale expertencommissie samen om het vervolg van de restauratie te bespreken.

Meest gelezen