Vijf Vlaamse films naar festival Palm Springs

Op het Internationaal Filmfestival van Palm Springs zullen vijf Vlaamse speelfilms vertoond worden. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. "King of the Belgians", "Souvenir", "Vincent", "Achter de wolken" en "D’Ardennen" vertegenwoordigen ons land.

Het programma "World Cinema Now" stelt 80 titels voor, waaronder vier Vlaamse speelfilms en evenveel Vlaamse coproducties. Zo maakt "King of the Belgians" deel uit van het programma, net zoals Bavo Defurnes "Souvenir", "Vincent", de nieuwste film van Christophe Van Rompaey, en "Achter de wolken", het speelfilmdebuut van Cecilia Verheyden.

De Vlaamse speelfilms staan binnen het luik "World Cinema Now" geprogrammeerd naast tal van internationale titels die momenteel hoge toppen scheren. Het luik bevat daarnaast ook verschillende coproducties met Vlaanderen, namelijk "L’économie du couple" van Joachim Lafosse en "Les premiers, les derniers" van Bouli Lanners (coproductie Prime Time), "Noces" van Stephan Streker (coproductie Minds Meet) en "Layla M." van Mijke de Jong (coproductie Menuet).

Verder is ook Robin Pronts debuut "D’Ardennen" uitgenodigd voor Palm Springs, dat traditioneel een resem Oscarinzendingen voor Beste Niet-Engelstalige Film vertoont. Dit jaar zijn er 43 van de 85 officiële inzendingen wereldwijd te zien in de aparte sectie "Awards Buzz".

Coproducties

Daarnaast maakt de coproductie "La fille inconnue" van de gebroeders Dardenne (Savage Film/Eyeworks) zijn opwachting in het luik "Modern masters", net zoals Terence Davies’ bejubelde "A quiet passion" met Cynthia Nixon (Potemkino). Tot slot is ook "Brimstone" (Prime Time), de nieuwe film van Martin Koolhoven waarin Dakota Fanning en Guy Pearce de hoofdrol spelen, uitgenodigd voor het "After Dark programma".

Het Internationaal Filmfestival van Palm Springs bestaat al sinds 1989 en is een van de grootste en meest bezochte filmfestivals in de Verenigde Staten, met bijna 140.000 bezoekers. De voorbije jaren waren geregeld Vlaamse films te gast in Palm Springs, zoals onder anderen "The broken circle breakdown", "De behandeling", "Rundskop" en "Adem".

Meest gelezen