VN wil moordonderzoek naar Duterte

De Verenigde Naties vragen dat de Filipijnse autoriteiten een onderzoek openen naar president Rodrigo Duterte op verdenking van moord. Vorige week vertelde het staatshoofd dat hij eigenhandig mensen heeft vermoord in de strijd tegen drugshandel toen hij nog burgemeester van Davao was. "Het is ondenkbaar voor eender welk juridisch systeem om geen onderzoek op te starten als iemand openlijk toegeeft een moordenaar te zijn", zegt Ra'ad Al Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Rodrigo Duterte, die op 30 juni van dit jaar president werd, staat bekend om zijn ongemeen harde aanpak van de drugscriminaliteit in zijn land. Vorige week sprak hij op een ontmoeting met zakenmensen over de moorden die agenten begaan in de strijd tegen drugs. "Toen ik burgemeester van Davao was, heb ik ook mensen vermoord", klonk het. Naar eigen zeggen om de agenten aan te moedigen.

"In Davao deed ik het zelf, gewoon om aan de agenten te tonen dat als ik het kon doen, waarom zij dan niet. Ik reed rondjes met de motor en patrouilleerde in de straten, op zoek naar problemen. Ik zocht echt de confrontatie op om te kunnen doden", luidde het. Hij verklaarde ook dat hij als burgemeester drie verdachte criminelen doodgeschoten heeft. Later zwakte hij dat wat af door te zeggen dat het niet zeker was dat de drie stierven door kogels uit zijn pistool.

Ra'ad Al Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN, is geschokt. Hij vraagt dat de Filipijnse autoriteiten hun onafhankelijkheid tonen door een moordonderzoek te openen naar Duterte. "Het is ondenkbaar voor eender welk juridisch systeem om geen procedure op te starten wanneer iemand openlijk toegeeft dat hij een moordenaar is."

"Duterte schendt hiermee de Filipijnse grondwet en internationaal recht", gaat Al Hussein verder. "Het feit dat hij anderen aanzet tot geweld is bijzonder verontrustend. Overtreders moeten voor het gerecht worden gebracht. De boodschap moet zijn dat geweld, moordpartijen en schending van de mensenrechten niet getolereerd worden door de staat. Niemand staat boven de wet."

Meer dan 5.000 doden in 6 maanden tijd

Duterte werd op 30 juni van dit jaar president van de Filipijnen. Nog tijdens zijn campagne beloofde hij een nietsontziende aanpak van de drugshandel en - criminaliteit in zijn land.

Sinds Duterte de macht overnam -in amper een half jaar dus- zijn al zeker 5.300 mensen gedood bij antidrugsoperaties. De regering verdedigt die gewelddadige interventies, Duterte heeft ook laten verstaan dat politie-agenten die mensenrechten schenden, geen vervolging hoeven te vrezen.

Internationale politici en mensenrechtenorganisaties hebben al felle kritiek geleverd op Duterte en zijn controversiële uitspraken, maar de Filipijnse president legt die gewoon naast zich neer.

Meest gelezen