Volkswagen vergoedt eigenaars van vervuilende diesels

De Duitse autogroep Volkswagen heeft in de Verenigde Staten een akkoord bereikt over een vergoeding voor de eigenaars van dieselwagens die veel meer vervuilen dan de software aangeeft. Het gaat om 80.000 wagens met een motor van 3.000 cc.

De schikking van vandaag zou Volkswagen 300 miljoen dollar kosten en is een gevolg van het "dieselgate-schandaal" dat de autogroep nu al een jaar in zijn greep houdt. Cruciaal daarbij is dat de auto's veel meer vervuilen dan de software aangeeft.

Het akkoord van vandaag slaat op 80.000 auto's van de merken Volkswagen, Porsche en Audi met een motor van 3.000 cc. Die auto's zouden negen keer meer uitstoten dan wat wettelijk toegelaten is. VW is nu bereid om die motoren aan te passen of de voertuigen terug te kopen van de eigenaars. Dat zou tot een miljard dollar kunnen kosten.

Eerder bleek dat Volkswagen geknoeid had met de software in niet minder dan 475.000 auto's in de Verenigde Staten, waardoor de werkelijke uitstoot veel groter was dan wat de systemen aangaven. In juni had Volkswagen al een schikking van 15 miljard dollar aanvaard om die problemen aan te pakken. VW is bereid om ook die voertuigen aan te passen of terug te kopen.

Meest gelezen