Vranckx: "Aanslag nog niet opgeëist, maar IS had oproep gedaan"

VRT-journalist Rudi Vranckx was niet verrast toen hij gisteren het nieuws hoorde van een mogelijke aanslag. Dat vertelt hij in "De ochtend". Hoewel de aanslag nog niet opgeëist werd, geeft hij mee dat IS vorige week nog had opgeroepen om nieuwe aanslagen te plegen in Europa.

"Al een maand geleden hadden de Amerikaanse veiligheidsdiensten gewaarschuwd dat bezoekers aan Europa best kerstmarkten en publieke plaatsen vermeden", zegt Vranckx in "De ochtend". Een week geleden had de nieuwe woordvoerder van IS, Abu Hassan al-Muhajir, ook al opgeroepen om nieuwe aanslagen te plegen. Ook op Telegram, het versleutelde en daarom ook geliefde berichtenkanaal van terroristen, wordt volgens Vranckx vaak opgeroepen om als lone wolf aanslagen te plegen.

IS eist de aanslag niet op

De terreurgroep eiste de aanslag nog niet op. Volgens Vranckx is het nog gebeurd dat IS pas later een aanslag opeist. "IS lanceert vaak een algemene oproep, waarbij ze mensen proberen radicaliseren en zo veel mogelijk lone wolves in gang proberen te krijgen", legt hij uit. "Vaak weten ze niet dat de persoon die de aanslag pleegde, dat in hun naam deed. Als ze dan een opgenomen videoboodschap ontvangen, eisen ze de aanslag op."

Symbolisch moment

Het is niet de eerste keer dat de vrees bestaat dat een kerstmarkt doelwit wordt van een aanslag. "Als je wil toeslaan en in het hart wil raken" is een kerstmarkt een interessant doelwit. Duitsland staat ook voor een verkiezingsjaar. "Zo'n aanslag kan het politieke debat in Duitsland nog meer vergiftigen en meer polarisatie veroorzaken", legt Vranckx uit.

Ook de aanslag die gisteravond plaatsvond in Ankara, heeft volgens Vranckx een symbolische timing. Gisteravond werd in Ankara de Russische ambassadeur neergeschoten. Niet toevallig zijn Rusland en Turkije twee hoofdrolspelers in het conflict in Aleppo. Vandaag was ook al langer een belangrijke vergadering gepland over Syrië onder leiding van Rusland met Russische en Iraanse gezanten.

Meest gelezen