"Door immuuntherapie kan ik misschien ooit mijn kleinkinderen vasthouden"

Fabienne Bouckenooghe (50) kreeg vorig jaar de harde diagnose longkanker. Inoperabel, dus besloten haar dokters met chemotherapie te beginnen. Maar hoewel de chemo an sich wel goed aansloeg, waren er te veel gevaarlijke neveneffecten. Immuuntherapie was haar laatste kans. "Immuuntherapie heeft mij opnieuw de hoop gegeven dat ik net zoals iedereen oud mag worden." Ze doet haar verhaal aan VRT Nieuws.

"Ik was 49 jaar. Het nieuws dat je kanker hebt, doet je wereld instorten. De dokters waren er nog relatief snel bij, maar de chemotherapie moest stopgezet worden wegens te gevaarlijke neveneffecten. Daarna ging het heel snel. Op drie maanden tijd was de kanker uitgezaaid naar mijn andere long en naar mijn botten. Het ging zo snel dat al mijn hoop volledig verdween."

"Ik koester opnieuw hoop"

Haar specialist raadde Fabienne aan om met immuuntherapie te beginnen. En de resultaten zijn nu, na 10 weken therapie, spectaculair te noemen. "Op de laatste scan was 80 procent van de kanker in mijn longen verdwenen." Zolang ze goed op de immuuntherapie reageert, zal Fabienne tweewekelijks een baxter krijgen. "Ik reageer er nu goed op, dus voorlopig plakt er geen einddatum op de behandeling."

"Of ik ooit helemaal zal genezen, kan niemand voorspellen. Maar immuuntherapie heeft mij wel tijd gegeven. Ik koester nu opnieuw de hoop dat ik mijn 21-jarige dochter verder zal zien opgroeien en wie weet ooit mijn kleinkinderen zal kunnen vasthouden. Die hoop was een paar maanden geleden volledig verdwenen. Als ik nog 10 of 20 jaar mag leven, ben ik heel gelukkig."

130.000 euro per jaar

Over de beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) om immuuntherapie bij kanker sneller terug te betalen, spreekt Fabienne dan ook lovende woorden. "Immuuntherapie kost algauw 130.000 euro per jaar. Je kan dat één keer ophoesten als je je huis verkoopt, maar je kan dat niet blijven doen. Ik heb nu het geluk dat ik voorlopig niets moet betalen, de firma doet dat. Maar anders is dat onbetaalbaar."

"Met de maatregel zullen veel mensen geholpen zijn. Ik kan dus niet anders dan hem toejuichen. Immuuntherapie heeft mij opnieuw de hoop gegeven dat ik net zoals iedereen oud mag worden."

Meest gelezen