"Ik val steil achterover van het engagement van de mensen"

Britt Van Marsenille (Radio 2), Dennis van den Buijs (Radio 1) en Tom De Cock (MNM) doorkruisen al vier dagen het land om voor hun radionet verslag uit te brengen van de vele acties voor De Warmste Week van Music For Life. Ook zij zitten deze week op een rollercoaster van ervaringen en emoties. "Ik val steil achterover van de warmte en het engagement van zoveel mensen", zegt Britt Van Marsenille. Dennis van den Buijs en Tom De Cock hebben ook al heel wat emotionele momenten beleefd.

"Het is nu de vierde dag dat we op pad zijn, maar het is ook de eerste dag dat ik een lichte vermoeidheid voel opkomen", steekt Britt Van Marsenille, Eén-gezicht en Radio 2-Madam van wal. "Het is best pittig. Maar ik val steil achterover van hoe mensen zich engageren en hoe warm we overal worden verwelkomd."

"Het is iedere keer wel weer een knopje omdraaien. Om van hele mooie, warme ontmoetingen over te schakelen naar een heel emotioneel verhaal en dan weer in een jolige bende te belanden."

Wanneer we haar bellen is Van Marsenille onderweg naar twee Antwerpse meisjes die blijmakende bloemen verkopen. Maar een goed doel of verhaal eruit pikken is moeilijk, zegt ze. "Wat mij het meeste raakt , is het engagement van iedereen, en het feit dat er toch nog heel veel heel graag gezien wordt."

"Iedereen helpt iedereen"

Dennis van den Buijs (foto in tekst die de hele week voor Radio 1 verslag uitbrengt van De Warmste Week, heeft voorlopig minder last van emotionele vermoeidheid. "Maar dat komt omdat ik - in tegenstelling tot wanneer ik "De ochtend" presenteer, nu kan uitslapen en omdat ik ook niet geconfronteerd ben met persoonlijke verhalen. Voorlopig heb ik alleen nog maar gehuild bij het snijden van een ajuin", lacht hij.

Maar toch is ook hij getroffen door de hartverwarmende inzet van de mensen die hij al heeft ontmoet. "Wat mij opvalt is dat iedereen iedereen helpt. Er bewéégt iets. Ik was net in een centrum in Limburg. Daar hebben mensen gewoon vrijaf genomen om te komen helpen. Letterlijk iedereen helpt elkaar om de actie rond te krijgen."

En de herinnering die hem nu al het meeste is bijgebleven? "De Vierwindenschool in Molenbeek waar ze actievoerden voor Mobile Schools. Die kinderen waren daar zó mee bezig! Ze wisten heel goed voor welk goed doel ze tekeningen maakten."

"Ik word een blije mens van De Warmste Week"

Tom De Cock van MNM is heel blij dat hij voor het eerst actief kan meewerken aan De Warmste Week van Music For Life. "Wat het allertofste is, is dat duizenden mensen zich inzetten voor het goede doel. Het is opmerkelijk dat in tijden als vandaag waarin we ervan uitgaan dat we allemaal verzuurd zijn en geen engagement meer hebben, dat blijkt niet waar te zijn. Je wordt er een blije mens van."

Tom De Cock heeft enkele hartverwarmende acties bezocht. "Ik ben zelf een jonge vader en als het over kinderen gaat, dan wordt je hart tien keer zo week. Ik heb twee kinderen bezocht die me heel erg bijblijven."

"De negenjarige Lars heeft een immuunziekte en kan niet naar school. Hij volgt zijn lessen thuis via Bednet. In zijn school deden ze een Koekenbak en hij deed van thuis uit mee. We hadden ook de acteurs uit Ghostrockers uitgenodigd bij hem thuis en hij had de dag van zijn leven."

Ook het bezoek aan Julian, een jongen met kanker, blijft De Cock bij. "Door zijn chemotherapie heeft hij geen haar meer. Voor De Warmste Week heeft hij geld ingezameld met zijn Kaalender, waarin hij poseert als bekende kale mensen. Hij zei dat hij het belangrijk vindt om geld in te zamelen omdat er kinderen zijn die nog veel zieker zijn dan hij. Dan breek je."

De Warmste Radio sluit De Warmste Week af

Zaterdag 24 december, op de slotdag van De Warmste Week van Music For Life is er de Warmste Radio, een gezamenlijk radioprogramma dat tegelijk uitgezonden wordt op Radio 1, Radio 2, MNM en Studio Brussel.

Dennis van den Buijs (Radio 1), Britt Van Marsenille (Radio 2) en Tom De Cock (MNM) maken die dag samen met Linde, Eva en Bram in Boom De Warmste Radio.

Meest gelezen