"Smogvluchtelingen" ontsnappen uit Peking

Tienduizenden Chinezen zouden de steden ontvlucht zijn nu het noorden van het land geteisterd wordt door gevaarlijke smogwolken. Dat schrijven de Chinese staatskrant Global Times en de Britse krant The Guardian. Ongeveer een half miljard inwoners zouden momenteel giftige lucht inademen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-China wordt momenteel geteisterd door gevaarlijke smogwolken. Maar liefst 24 steden hebben al het allerhoogste alarm van luchtvervuiling afgeroepen. Scholen en fabrieken blijven gesloten. De skyline van heel wat Chinese steden is verdwenen onder de smog.

Volgens Chinese media zitten de vluchten naar gebieden waar er geen sprake is van luchtvervuiling afgeladen vol. Ctrip, één van de grootste online reisorganisaties in China, verwacht dat zo'n 150.000 toeristen deze maand een reis boeken om hun stad te ontvluchten, soms ook naar het buitenland. Topbestemmingen voor de Chinezen zouden volgens The Global Times de Verenigde Staten, Noorwegen en Japan zijn.

Toch blijven heel wat vliegtuigen momenteel aan de grond. Volgens de staatskrant is vluchten daarom onmogelijk. De Peking Nanyuan Luchthaven zou alle vluchten gisteren hebben geannuleerd. Ook op de internationale luchthaven van Peking zouden 273 vluchten zijn geschrapt.

Volgens Greenpeace had de organisatie al in juli deze luchtvervuiling aangekondigd. Lauri Myllyvirta, een activist voor de milieuorganisatie die in Peking woont, blijft voorlopig in de stad. Hij plaatste op Twitter een foto van zichzelf met een beschermingsmasker.

China begon in 2014 een "oorlog tegen de vervuiling" na bezorgdheden over het feit dat het een invloed had op hun reputatie in de wereld en op hun ontwikkeling in de toekomst. Veel inwoners steken de schuld op het lakse beleid in andere regio's zoals Shanxi en Mongolië, de twee grootste steenkoolproducenten.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen