22.000 euro schadevergoeding voor kankerpatiënte die ontslagen werd

De arbeidsrechtbank in Gent heeft een bedrijf veroordeeld voor het ontslag van een werkneemster met kanker. Het bedrijf moet ruim 22.000 euro schadevergoeding betalen voor discriminatie. De ontslagen vrouw trok samen met Gelijkekansencentrum Unia naar de rechtbank en kreeg daar dus gelijk.

“Iedereen weet dat je niet gediscrimineerd mag worden op basis van geslacht, ras of leeftijd. Maar wat mensen misschien niet weten, is dat je niet gediscrimineerd mag worden omwille van je gezondheidstoestand: je mag niet iemand ontslaan omdat-ie ziek is geweest”. Dat legt Els Keytsman van Gelijkekansencentrum Unia uit.

Keytsman spreekt van een “ongelooflijk en straf verhaal omdat kanker iedereen kan overkomen”. “Als je als klap op de vuurpijl niet alleen te horen krijgt dat je kanker krijgt en alle energie moet stoppen in genezen, maar ook nog eens van je werkgever te horen krijgt dat je niet meer welkom bent.”

Zwanger

Het verhaal van de werkneemster is ook nog bijzonder, omdat ze tijdens haar afwezigheid door ziekte zwanger was geworden. Toen haar zwangerschapsverlof was afgelopen, kreeg ze haar C4 in de bus. In die ontslagbrief argumenteerde de werkgever dat de vrouw aan de deur werd gezet omdat “de continuïteit van de dienst” in het gedrang kwam omwille van de langdurige ziekte van de vrouw.

De vrouw liet het hier niet bij en stapte naar Unia. Het Gelijkekansencentrum heeft eerst nog geprobeerd om te praten met de werkgever, “maar toen bleek dat die koppig aan zijn beslissing vasthield en niet wilde bekijken hoe de vrouw ingepast kon worden op de werkvloer, is Unia samen met de vrouw naar de rechter getrokken”, legt Els Keytsman van Unia uit. De rechtbank heeft hen in het gelijk gesteld en de werkgever veroordeeld en een schadevergoeding van 22.000 euro opgelegd. “Dat toont aan dat de werkgever hier echt wel in de fout is gegaan”, besluit Keytsman.

Weinig klachten

Unia krijgt niet veel klachten binnen van werknemers die om deze reden aan de deur worden gezet. “Maar het is niet omdat de cijfers laag zijn, dat het niet veel voorkomt, integendeel”, waarschuwt Keytsman. Wie geconfronteerd wordt met zulke discriminatie, adviseert ze om ook naar Unia te stappen of naar een vakbond.

De ontslagen vrouw brengt haar verhaal bewust naar buiten, "omdat ze hoopt dat dit niemand anders dit nog zou overkomen", aldus Els Keytsman. Het Radio 2-programma "De inspecteur" gaat vandaag dieper in op de problematiek.

De volledige uitspraak van de arbeidsrechtbank over deze zaak is te lezen via de website van Unia.

Meest gelezen