"Piloot en luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor vliegtuigcrash in Colombia"

De conclusie van een Boliviaans onderzoek naar de vliegtuigcrash van vorige maand, waarbij 71 mensen om het leven kwamen inclusief verschillende Braziliaanse voetbalspelers, luidt dat de piloot en de vliegtuigmaatschappij direct verantwoordelijk gehouden moeten worden.

Het vliegtuig van de Boliviaanse luchtvaartmaatschappij LaMia stortte eind november neer in de bergen op 50 kilometer van de Colombiaanse stad Medellin. Slechts zes passagiers overleefden de crash. Onder de 71 slachtoffers waren ook 19 spelers van de Braziliaanse eersteklasser Chapecoense. Ook 20 sportjournalisten kwamen bij de ramp om het leven.

Een Boliviaans onderzoek houdt nu zowel de piloot als de luchtvaartmaatschappij rechtstreeks verantwoordelijk voor het ongeval. Er loopt wel nog een Colombiaans onderzoek. 

Slechte reputatie

De CEO van LaMia, Gustavo Vargas Gamboa en zijn zoon werden een aantal weken geleden opgepakt en blijven in afwachting van hun proces in de cel. De kleine vliegtuigmaatschappij had geen al te beste reputatie en stond onder meer bekend als wanbetaler.

De piloot, Miguel Quiroga, die ook mede-eigenaar was van de maatschappij, is omgekomen tijdens het ongeluk. In een gelekte audiotape is te horen dat hij waarschuwt voor een "elektrische storing" en "tekort aan brandstof". Toch zond de piloot geen formeel noodsignaal uit.

"Sluitende bewijslast"

"De bewijslast is sluitend. De onmiddellijke verantwoordelijkheid van deze gebeurtenis is te wijten aan de piloot en de luchtvaartmaatschappij", vertelde minister van Publieke Werken Milton Claros. Volgens de Braziliaanse website G1 heeft LaMia aangekondigd dat ze compensaties van 165.000 dollar zullen uitkeren aan de families van de slachtoffers en aan de overlevenden.

Meest gelezen